Eesti politoloog: Soome ei saa Venemaa tekitatud olukorra tõsidusest aru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp.
Andres Kasekamp. Foto: Tairo Lutter

Eesti välispoliitika instituudi juhatuse liikme Andres Kasekampi sõnul ei saa Soome Venemaa tekitatud sõjalise ohu tõsidusest aru ning Vene sõjalennukite õhupiiride rikkumised ei ole lihtsalt ohuolukorrad, vaid eesmärgipärane tegutsemine.

Kasekamp lisas, et eestlased mõistavad soomlastest paremini tekkinud poliitilise olukorra tõsidust, edastab iltasanomat.fi.

Juba mõnda aega on Venemaa sõjalennukid teinud regulaarselt lende Läänemere kohal ning üsna paljudel kordadel on lennukid sisenenud teiste riikide õhuruumi, tekitades ka ohuolukordi.

Rootsi ja Taani esitasid Venemaale noodi ja nõudsid vene sõjalennukite tegevuse kohta aru.

Kasekampi arvates jätkavad Soome juhid Venemaaga sama suhtluspoliitikat, mida kasutati Nõukogude Liiduga ehk suurriigi ees tuleb vajadusel end painutada.

Politoloogi sõnul tekitab Eestis hämmastust näiteks soomlaste energiafirma Fennovoima ja venelaste Rosatomi ühine tuumajaamaprojekt.  

Soome välisministeerium on seni seisukohal, et Vene lennukite õhupiiri rikkumine ei ole veel väga tõsiseks kujunenud ning selle tõttu ei ole põhjust kutsuda Venemaa suursaadikut Soomes aru andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles