Venemaal vangis olev Ukraina piloot jätkab näljastreiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadežda Savtšenko novembris Moskvas kohtu ees.
Nadežda Savtšenko novembris Moskvas kohtu ees. Foto: SCANPIX

Venemaal vahistatud Ukraina parlamendisaadik ja piloot Nadežda Savtšenko keeldub näljastreiki lõpetamast enne, kui Moskva linnakohus on läbi vaadanud tema kaebuse vahi all pidamise aja pikendamise kohta.

«Ta keeldub näljastreiki lõpetamast vaatamata minu ja konsul Breskalenko palvetele ning kavatseb nälgida vähemalt 22. detsembrini, mil tema apellatsioonkaebus tuleb Moskva linnakohtus läbivaatamisele,» ütles täna advokaat Ilja Novikov Moskvas pressikonverentsil.

Ühtlasi teatas ta, et eeluurimisvangla juhtkond lubas arstidel väljaspool kinnipidamissüsteemi Savtšenkot läbi vaadata.

Advokaadis sõnul on Savtšenko pidanud näljastreiki juba laupäevast saadik, põhjuseks asjaolu, et talle ei ole antud arstiabi. Novikovi sõnul on naisel äge kõrvapõletik, mille tõttu ta praegu ühest kõrvast ei kuule.

Teade piloodi jõudmisest Venemaale Voroneži vanglasse, jõudis Ukraina võimudeni 8. juulil. Valitsus teatas, et esitas pöördumise naise vabastamiseks ning nõudis infot selle kohta, kuidas ta Venemaale jõudis - teadaolevalt oli naine Ukraina idaosa separatistide käes vangis. Kuidas ta Venemaale viidi ei ole siiani täpselt teada.

Vene võimud väidavad aga, et naine tuli ise põgenikuks maskeerituna üle piiri ning peagi avastati lihtsalt, et tegemist on kriminaaljuurdlusega seotud isikuga.

Savtšenkole pannakse süüks seotust kahe Vene advokaadi surmaga Ukrainas. Ukrainas ja Euroopas on üldlevinud seisukoht, et tegemist on poliitilise vangistusega.

Oktoobri lõpus avaldatud Venemaa poliitvangide nimekirjast leiab ka Savtšenko nime, ametlikku poliitvangi staatust tal aga veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles