Eesti õlitööstused võitsid hääletuse Euroopa parlamendis

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Põlevkivist diislikütuse tootmine sai täna Euroopa parlamendis rohelise tee, sest saadikud kukutasid läbi Eesti tööstustele kahjulikud kütusekvaliteedi nõuded.

Eesti põlevkivitööstustele ebasoodsa kütusekvaliteedi rakendusakti resolutsiooni poolt hääletas küll enamus - 337 saadukutsest, kuid vastu oli 325 saadikut ja erapooletuid 48, mistõttu lükati akt nn kvalifitseeritud enamuse puudumise tõttu tagasi.

Eesti põlevkivitööstust on arendatud eesmärgiga hakata vähendama elektritootmist ja selle arvelt suurendada õlitootmist, mis võimaldab põlevkivi nii majanduse kui ka keskkonna suhtes  senisest paremini kasutada. Õlitootmise mahtude kasvades kavatsevad Viru Keemia Grupp ja Eesti Energia rajada tehase diislikütuse tootmiseks, mis võimaldaks katta arvestuslikult Eesti aastase diislikütuse vajaduse.

Tänase hääletuse järel jäi kehtima sõnastus, mis annab põlevkivile kui mittekonventsionaalse kütusele naftaga võrdse saaste vähendamiskohustuse.

Erinevalt teistest Eestist valitud saadikutest hääletas Indrek Tarand meie tööstusele kahjuliku resolutsiooni poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles