Briti laevakaitsja: saatkond ei teadnud, et oleme süüdistustest vabastatud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennai linnas asuvast vanglast lahkumas.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennai linnas asuvast vanglast lahkumas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Briti laevakaitsja John Armstrong ütles Postimehele antud intervjuus, et Ühendkuningriigi saatkond Indias polnud tänaseni teadlik juulis piraadiküttide kasuks tehtud kohtuotsuse üksikasjadest. Nimelt arvasid Briti välisesinduse ametnikud, et mehed süüdistustest vabastanud otsus pole enam jõus.

«Nad arvasid, et kohus peatas süüdistustest vabastamise otsuse ega olnud teadlikud, et see praegu kehtib. Seetõttu hoitakse meid siin ebaseaduslikult,» rääkis Armstrong.

Armstrong vestles täna Briti ülemkomissari asetäitjaga Indias. Laevakaitsja sõnul on kõik kuus britti olnud viimastel kuudel pidevalt saatkonnaga kirjavahetuses ning üritanud selgitada, et India käitumine pole seadusega kooskõlas. «Nende sõnul polnud nad aga sellest tänaseni teadlikud. Nad väitsid, et on iga päev suhelnud advokaadiga, kuid nende käsutuses olev info on aegunud ja ebakorrektne,» lisas ta.

Briti saatkond lubas laevakaitsjate olukorda põhjalikumalt uurida ning paluda kohtult istungi korraldamist meeste isiklike asjade ja passide tagastamiseks.

Sarnaselt eestlastele on ka brittide olukord Indias väga halb. Brittidel on probleeme tervisega ja üks neist langes möödunud kuul politseivägivalla ohvriks. Nimelt nõudsid politseinikud temalt tänaval dokumente, kuid tal polnud võimalik neid esitada, sest kohus pole isikutunnistusi tagastanud. Seega viisid politseinikud mehe vägivalda kasutades politseijaoskonda, kus nad tegid ta isiku kindlaks ning seejärel vabaks lasid.

«Meil on raha väga vähe, sest erinevalt Eestist ei anna Suurbritannia meile rahalist abi. Nad väidavad, et välismaal viibivate brittide aitamine ei kuulu nende tegevuse hulka,» rääkis Armstrong. Eesti välisministeerium andis eestlastest laevakaitsjatele laenu elamiskulude katteks.

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti möödunud aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

Juulis leidis kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. Umbes poolteist kuud hiljem kaebas süüdistaja aga otsuse edasi ning nüüd ootavad laevakaitsjad India ülemkohtu istungit. Meeste advokaat on öelnud, et süüdistustest vabastamise otsus on endiselt jõus ning nii kaua kui kõrgeim kohus seda peatanud pole, tuleb laevakaitsjatele nende dokumendid tagastada. Välisministeeriumi väitel pole õigeksmõistev otsus jõustunud, sest süüdistaja kaebas selle edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles