Obama: Põhja-Korea tegu oli kübervandalism, mitte sõjaline rünnak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

SA president Barack Obama nimetas täna Põhja-Korea küberrünnakut Sony Picturesi vastu kübervandalismiks, mis ei klassifitseeru sõjaliseks rünnakuks.

«Ei, ma ei pea seda sõjategevuse aktiks. Minu meelest oli see kübervandalismi akt, mis osutus väga kulukaks. Me suhtume sellesse äärmise tõsidusega,» ütles Obama uudistekanalile CNN antud usutluse eel avaldatud märkustes.

Washington süüdistab Pyongyangi küberrünnakus Sony vastu, mille tõttu sattusid avalikkuse ette firma töötajate e-kirjad ning mis sundis selle juhte tühistama 25. detsembrile kavandatud filmi «Intervjuu» esilinastuse, sest USA ja Kanada suured kinoketid teatasid, et ei kavatse filmi näidata.

Film räägib kujuteldavast USA Luure Keskagentuuri (CIA) vandenõust tappa Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-un. Pyongyang on filmist raevus.

Kinoketid tegid ettevaatlikuks ähvardused häkkerite rühmituselt nimega GOP (Guardians of Peace - Rahuvalvurid), mis manitses filmi võimalikke vaatajaid 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid meelde tuletades.

Filmi linastumise edasilükkamine tekitas Ühendriikides poliitilise tormi. Mõnede poliitikute sõnul pani Põhja-Korea toime väga agressiivse teo.

Obama on kritiseerinud Sony otsust filmi esilinastus tühistada.

President hoiatas, et sellised digitaalsed rünnakud on midagi, millega USA peab kohanema.

«Me leiame ennast selles uues maailmas keskkonnast, kus sedavõrd palju on digitaliseeritud, et nii riiklikel kui ka mitteriiklikel toimijatel on võimekus häirida meie elusid kõikvõimalikel viisidel,» ütles Obama CNNi saates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles