Iraan peab USA-Kuuba «sula» tõestuseks sanktsioonide mittetöötamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: SCANPIX

Iraan peab USA-Kuuba otsust normaliseerida viis kümnendit kestnud vastasseisu järel suhted tõestuseks, et suurriikide kehtestatud sanktsioonid ei tööta.

«Kuuba valitsuse ja rahva tegevus oma revolutsiooniliste ideaalide kaitsmisel viimase 50 aasta jooksul näitab, et iseseisvate riikide tahte vastased suurvõimude isoleerimis- ja sanktsioonipoliitikad on ebaefektiivsed,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Marzieh Afkham laupäeval.

Tegemist oli islamivabariigi esimese ametliku reaktsiooniga USA-Kuuba kolmapäeval teatavaks tehtud kokkuleppele normaliseerida kahe riigi suhted ja leevendada Havanna suhtes pikka aega kehtinud kaubandus- ja reisipiiranguid. Ühendriigid teatasid, et avavad lähikuudel Kuubal saatkonna.

USA kehtestas 1960. aastal Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole olnud 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid.

Lääneriigid on kehtestanud Iraanile riigi vastuolulise tuumaprogrammi tõttu sanktsioonid, mida on viimase aasta jooksul tuumaläbirääkimistel saavutatud edu tõttu mõnevõrra leevendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles