Lõksus olevad Tšiili kaevurid said toitu ja ravimeid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
33 Tšiili lippu maa alla lõksu jäänud kaevurite nimedega. Meeste päästeoperatsioon võib kesta neli kuud.
33 Tšiili lippu maa alla lõksu jäänud kaevurite nimedega. Meeste päästeoperatsioon võib kesta neli kuud. Foto: SCANPIX

Tšiili päästetöötajad saatsid toitu ja ravimeid maa-aluses varjendis olevatele kaevuritele, kes jäid varingu tõttu lõksu juba 5. augustil.

Kokku on maa all 33 kaevurit. Päästetöötajad said nendega üllatuslikult ühendust pühapäeval tunnelisse puuritud augu kaudu, vahendas The Guardian.

Ligi 700 meetri sügavusel olevatele kaevuritele hakati 8-sentimeetise läbimõõduga augu kaudu saatma glükoosilahust. Ka antakse neile ava kaudu hapnikku.

Päästeoperatsiooni juhtiv Andres Souggaret jutustas, et kaevuritele pole räägitud tõsiasja, et nende päästmine võib võtta aega mitu kuud.
.
Päästemeeskonda kuuluva arsti Sergio Aguila sõnul tunnevad kaevurid end näljasena, kuid suhtelist hästi. Vaid ühel mehel on maoga mingeid probleeme.

Mehed on hoidnud omal eluvaimu sees tuunikala konservide, piima ja küpsiste abil. «Nad sõid iga 48 tunni järel kaks väikest lusikatäit tuunikala, lonksu piima ja küpsise,» rääkis doktor Aguila.

Päästetööd võivad võtta aega koguni jõuludeni, kuna kaevandusse tuleb puurida uus šaht, mille kaudu mehed välja pääseksid.

Tšiilis oletati, et mehed said õnnetuses surma ja seetõttu vallandas sõnumi saamine pühapäeva õhtul rahvusliku eufooria. Ametivõimud püüavad teha kõik võimaliku, et hoida üleval lõksus olevate meeste meeleolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles