Pakistani varitseb uue uputuse oht

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uputuse üleelanud Hyderabadi lähistel laagris.
Uputuse üleelanud Hyderabadi lähistel laagris. Foto: SCANPIX

Pakistani lõunaosa viljakaid tasandikke ähvardavad uued uputused, sest nüüd kipub seal üle kallaste tõusma Induse jõgi, teatab uudistevõrk AFP.


«Järgmised kaks päeva on väga kriitilised ja me peame teraselt jälgima olukorda linnades, mis jäävad erakordselt kõrge veetasemega Induse kallastele,» teatas eile Sindhi provintsi irrigatsiooniminister Jam Saifullah Dharejo.

Ministri sõnul on Induse alamjooksul asuva Hyderabadi linna ümbruse tamme tugevdama saadetud tuhandeid inimesi, kuid sellenädalane täiskuu kiirendab jõevoolu ja suurendab seega ka uute uputuste riski. 2,5 miljoni elanikuga Hyderabadi ümbrusest on evakueeritud kümneid tuhandeid inimesi. 36 selle kandi küla pühkisid tulvad minema juba varem.

«See on meie ajaloo suurim uputus ja olukorra normaliseerumine võtab aega,» hoiatas Dharejo.

Sama infot kinnitas ka Pakistani peameteoroloog Arif Mehmood. Tema kinnitusel on uputusrisk riigi lõunaosas jätkuvalt kõrge. Varasemates tulvades tõsiseimalt kannatanud Punjabi, Khyber Pakhtunkhwa ja Kašmiiri provintsides on veetase küll juba alanenud, kuid see-eest miljonid inimesed kodu ja elatusallikata.

Rahvas, kes nägi, kuidas vesi nende kodud ja põllud lihtsalt minema pühkis, elab nüüd vaid annetustest – korraliku toidu, peavarju ja puhta joogiveeta. Nüüd ähvardavad kogu oma maise vara kaotanud inimesi erinevad nakkushaigused – nagu näiteks koolera, tüüfus, kollatõbi.

Pakistani president Asif Ali Zardari tunnistas eile, et selle maa ajaloo suurimast looduskatastroofist toibumine võib võtta aastaid, kõige vähem kolm aastat. «Ma ei usu, et Pakistan sellest kunagi täielikult toibuks, aga me liigume edasi,» ütles riigipea, lisades, et valitsus töötab selle nimel, et tulevikus samasuguste asjade juhtumist vältida.

ÜRO hinnangul jäi Pakistani uputustes kodutuks 4,8 miljonit inimest, ühtekokku on selle tõttu kannatajaid umbes 20 miljonit. Hukkunuid on üle 1500. Kriisiga tegelevate ametnike kinnitusel on selle ulatus palju suurem kui 2005. aasta maavärina oma, mis tappis 73 000 ja tegi kodutuks 3,3 miljonit inimest.

Rahvusvahelised annetajad on lubanud Pakistanile üle 700 miljoni dollari (8,5 miljardi krooni), kuid kardetakse, et tulvade tekitatud kahju võib ulatuda 43 miljardi dollarini (524 miljardi kroonini). Tuleval kuul kohtub Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi Brüsselis oma ELi kolleegidega, et paluda neilt lihtsamat võimalust turustada oma riigi kaupu ühenduse liikmesmaades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles