Välisvaluuta kontroll peatas Vene rubla languse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Usun rublasse» teatab Putini pildiga särk mannekeeni seljas Moskva kaupluse vaateaknal. Rublasse usu tugevdamiseks on Vene valitsus ja keskpank rakendanud välisvaluuta kauplemist kontrollivaid meetmeid.
«Usun rublasse» teatab Putini pildiga särk mannekeeni seljas Moskva kaupluse vaateaknal. Rublasse usu tugevdamiseks on Vene valitsus ja keskpank rakendanud välisvaluuta kauplemist kontrollivaid meetmeid. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Välisvaluutaga kauplemisele rakendatud mitteametlik kontroll on vähemalt lühiajaliselt suutnud Vene rubla languse peatada.

Vene valitsus on eri allikate teatel hakanud välisvaluuta liikumiset rangelt kontrollima. Välisvaluutat teenivad ettevõtted nagu gaasifirma Gazprom, naftafirmad Rosneft ja Zarubezhneft ning teemanditootjad Alrosa ja Kristall peavad iga päev ostma oma dollarivarude eest rublasid, teatas Kommersant.

Samuti on Reutersi allikate teatel Vene pank saatnud esindajad suurematesse pankadesse ja maaklerfirmadesse, et kontrollida valuuta liikumist. Ühe anonüümseks jäänud suure kommertspanga esindaja sõnul istub eelmisest esmaspäevast saadik pangas Vene keskpanga ametnik ja kontrollib, kellele ja milleks valuutat müüakse. Ametnikule tuleb allika väitel ette kanda igast suuremast tehingust.

Ametlikult pole Vene valitsus ja keskpank kapitali liikumisele rakendatud kontrollist teatanud. Seda peetakse üldiselt majandust kahjustavaks meetmeks, samuti on teema väga sensitiivne Venemaal, kus on veel värskelt meeles nõukogudeaegsed välisvaluuta omamise piirangud.

Siiski on Vene rubla meetmete mõjul stabiliseerunud ning kauples täna viimase kahe nädala kõrgeimal tasemel, 52,9 rubla USA dollari eest.

Vene keskpanga hinnangul võib kapitali väljavool Venemaalt tänavu ulatuda 130 miljardi dollarini ning majandusanalüütikute arvates ei elaks riigi majandus väljavoolu sarnase tempo jätkumist üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles