Venemaa avaldas filmitülis toetust Põhja-Koreale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Intervjuu» reklaam.
«Intervjuu» reklaam. Foto: SCANPIX

Venemaa avaldas eile toetust küberrünnakus Sony Picturesile süüdistatavale Põhja-Koreale.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitši sõnul on tüli tekitanud filmi «Intervjuu» «kontseptsioon sedavõrd agressiivne ja skandaalne, et Põhja-Korea reaktsioon on üsna mõistetav».

USA ei ole esitanud mingeid tõendeid süüdistuste kohta, justkui olnuks häkkimise taga Põhja-Korea, ütles Lukaševitš, lisades, et Ühendriikide vastulöögiähvardused on «kontraproduktiivsed».

Washington on süüdistanud Pyongyangi hiljutises küberrünnakus «Intervjuu» tootja Sony Picturesi vastu. Tegemist on komöödiafilmiga USA Luure Keskagentuuri (CIA) kujuteldavast vandenõust tappa Põhja-Korea liider Kim Jong-un.

Stalinistlik riik on eitanud rolli häkkimises, ent nimetanud seda «õiglaseks teoks».

Häkkimise tagajärjel sattusid avalikkuse Sony Picturesi töötajate e-kirjad. Kinokette tegid ettevaatlikuks ähvardused häkkerite rühmituselt nimega GOP (Guardians of Peace - Rahuvalvurid), mis manitses filmi võimalikke vaatajaid 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid meelde tuletades.

Sony otsustas esialgu filmi mitte näitama hakata, ent avaldas selle kolmapäeval veebis.

Pyongyang tegi ettepaneku viia vahejuhtumi suhtes läbi ühine juurdlus, mis aitaks leevendada pingeid ja annab tunnistust «Põhja-Korea poole siirast soovist uurida küsimust üksikasjalikult», lausus Vene välisministeeriumi pressiesindaja.

«Me peame USA kättemaksuähvardusi ja üleskutseid teistele riikidele mõista Korea Rahvademokraatlik Vabariik hukka täiesti kontraproduktiivseks ja ohtlikuks, sest need vaid lisaksid pingeid niigi keerulisele olukorrale Korea poolsaarel ja võivad viia konflikti edasise eskaleerumiseni,» sõnas Lukaševitš.

Kreml teatas eelmisel nädalal kutse esitamisest Kimile osaleda mais Suure Isamaasõja võidu 70. aastapäeva pidustustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles