Tšiili ametnikud paluvad kaevurite päästmiseks abi NASA-lt

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajad Tšiilis San Estebani kaevanduse juures, kus varing jättis lõksu 33 kaevurit.
Päästetöötajad Tšiilis San Estebani kaevanduse juures, kus varing jättis lõksu 33 kaevurit. Foto: SCANPIX

Tšiilis ametnikud pöördusid Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA poole, et saada abi maa all lõksus olevate kaevurite päästmiseks.

Tervishoiuminister Jaime Manalich loodab kasutada ära NASA kogemusi ja saada juhiseid eelkõige meeste toitmiseks, vahendas AFP.

«Olukord on väga sarnane sellega, milles viibivad astronaudid, saates kosmosejaamas mööda kuid,» rääkis Manalich ajakirjanikele.

NASA kinnitas AFP-le, et Tšiili abipalve jõudis agentuurini ja nüüd püütakse anda tehnilist nõu.
Minister Manalichi sõnul omavad kaks kaevurit meditsiinialaseid teadmisi ja see võib osutuda tohutult kasulikuks olukorra kontrolli all hoidmisel, kuna päästeoperatsioon võib pessimistlikemate oletuse järgi kesta jõuludeni.

Vase- ja kullakaevanduses toimus varing 5. augustil. 33 kaevurit viibib ligi 700 meetri sügavusel. Nendelt saadi üllatuslikult elumärki möödunud pühepäeval ja praegu suheldakse meestega 8-sentimeetrise läbimõõduga augu kaudu.

Päästemeeskond plaanib puurida 33-sentimeetrise läbimõõduga tunneli ja laiendada seda hiljem 66-sentimeetriseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles