Suurbritannias avastati mullu pool miljonit uut suguhaiguse juhtumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiueksperdid hoiatavad ülemaailmse gonorröa epideemia eest
Tervishoiueksperdid hoiatavad ülemaailmse gonorröa epideemia eest Foto: PhanterMedia/Scanpix

Suurbritannia statistika näitab, et mullu oli riigis pea pool miljonit uut sugulisel teel edasikanduvate haiguste juhtumit.

Riigi tervisekaitseagentuuri HPA ekspertide sõnul on probleemist enim puudutatud noored ning iga kümnes 15-24-aastane noor nakatus aasta jooksul uuesti, kirjutab BBC.

Võrreldes 2008. aasta statistikaga näitasid mullused 482 696 uut juhtumit kolmeprotsendilist tõusu ning trend liigub viimase kümne aasta jooksul pidevalt tõusujoones. Probleemist on enim puudutatud linnapiirkonnad ja vaesemad piirkonnad. Eriti kõrged näitajad on Hackney ja Lambethi piirkonnas Londonis, Nottinghamis, Manchesteris ja Blackpoolis.

Arvatakse, et juhtumite arvukus on seotud ka suurema testide osakaaluga, kuid ekspertide sõnul on palju suurem roll ohtlikul seksuaalkäitumisel.

«Need numbrid näitavad noorte naise suurt haavatavust. Paljud uuringud näitavad, et noored täiskasvanud harrastavad suurema tõenäosusega ebaturvalist seksi. Neil jääb tihtilugu puudu oskusest ja enesekindlusest, et turvalise seksi kasuks otsustada,» selgitas sugulisel teel edasikanduvate nakkuste ekspert, doktor Gwenda Hughes.

Suurbritannia noorte pidev uuesti nakatumine on samuti murettekitav. Teismelised seavad end ja teisi korduvalt pikaaegsesse terviseriski.

Britid muretsevad, et turvalise seksi kampaaniad ei jõua noorteni. Tervishoiuministeerium kinnitas, et jätkuvalt otsitakse uusi võimalusi noorte teadvustamiseks riskikäitumisest.

Ühe päästerõngana nähakse kohustuslikku seksuaalkasvatust koolides.

2009. aastal avastati Suurbritannias 217 579 uut klamüdioosi juhtumit, mis näitab lausa seitsmeprotsendilist tõusu võrreldes eelneva aastaga. Genitaalherpese juhtumite arv kasvas viis protsenti 30 126-ni. Gonorröa juhtumeid avastati 17 385 korral võrreldes 2008. aasta 16 451-ga. Lisaks on gonorröad põhjustav bakter muutunud tuntuimate antibiootikumide suhtes resistentseks. HPA nakkuskeskuse ekspertide sõnul võib haigus muutuda järgmise viie aasta jooksul tõsiseks probleemiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles