Vene politoloog: Lukašenka saatis Moskvale signaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: SCANPIX

Vene politoloog Gleb Pavlovski näeb Valgevene valitsuse väljavahetamises valmistumist tuleval aastal toimuvateks presidendivalimisteks ning ühtlasi signaali Moskvale, et Minsk, jäädes tema liitlaseks, omab alati eriarvamust.

«(Valgevene presidendile) Aleksandr Lukašenkale on omane oma lähimaid kaastöötajaid pidevalt ja ootamatult roteerida ning nad on sellega harjunud. See aitab presidendil oma meeskonda toonuses hoida. Teisalt on need kaadrivahetused täna osa rahvusliku konsolideerumise positsioonist, mida Lukašenka Venemaale demonstreerib,» ütles Pavlovski.

«Signaalid, mida ta saadab korraga mitmesse suunda, nii Moskvale, teistele liitlastele Euraasia Ühenduse kui ka Euroopale. Lukašenka on alati tahtnud ja püüdnud olla Venemaaga sellises liidus, nagu Rumeenia oli Varssavi lepingus, s.t. olla erilisel positsioonil. Ning see on aidanud tal kaubelda, sest see on mugav läbirääkimispositsioon: Minskiga ollakse sunnitud kokku leppima Valgevenele kõige kasulikumatel tingimustel,» selgitas politoloog.

Tema hinnangul on Lukašenka oma positsiooni väljatoomiseks valmis isegi karmiks retoorikaks.

«Oletan, et Lukašenka tegevuses sisaldub teatud kartus seoses Vene telepropagandaga, mis kahtlemata hoiab Minskit pinges, ehkki on suunatud põhiliselt Ukrainale, kuid samas võidakse seda ka Kiievilt Valgevenele ümber suunata. Lukašenka rõhutab, et ta on selleks valmis,» leiab Pavlovski.

Võimustruktuurides tehtud ümberkorraldused näitavad Pavlovski hinnangul, et Lukašenka on asunud taas valmistuma presidendivalimisteks.

«Loomulikult on eelseisvad valimised ülimalt juhitavad, kuid Lukašenko režiim kujutab endast plebistsitaarset mudelit ning vajab kinnitust, et rahvas on ühtne. Praeguses olukorras, mil Valgevene rubla kukub, on Lukašenka jaoks oluline oma elektoraati konsolideerida, et saada jälle vaieldamatud numbrid,» ütles Pavlovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles