Barack Obama: Putini Krimmi annekteerimine ei olnud tark tegu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (vasakul) ja Vladimir Putin
Barack Obama (vasakul) ja Vladimir Putin Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama andis Valges Majas intervjuu raadioajakirjanik Steve Inskeepile öeldes, et Venemaa president Vladmir Putin tegi Krimmi poolsaare annekteerimisega strateegilise vea ning see ei olnud tark tegu.

Obama lisas, et ta venelasest kolleegi on peetud geeniuseks, kuid Venemaa tekitatud kiis Ukrainas, sellega kaasnenud sanktsioonid ning Venemaa nüüdsed majandusraskused räägivad hoopis teist keelt, edastab BBC.

«Venemaale kehtestatud sanktsioonid muutsid selle riigi haavatavaks just naftahinna muutuste suhtes,» jätkas Obama.

Obama andis intervjuu 900 USA raadiojaama ühendavale meediaorganisatsioonile NPR kohe pärast jõulupuhkuse lõppu Hawaiil ning Washingtoni tagasi pöördumist.

Obama poliitilised oponendid kritiseerisid teda, et ta suhtub Venemaa presidenti halvustavalt.

«3 – 4 kuud tagasi olid Washingtoni poliitringkonnad veendunud, et Venemaa president Vladimir Putin on geenius ning ta on meid kõiki lolliks teinud, näidates kui kaval võib olla Venemaa poliitstrateegia. Nüüdseks on vähemalt väljapool Venemaad saadud aru, et Putini sammud ei olnud just kõige targemad,» nentis Obama.

USA presidendi sõnul on USAl ja teistel lääneriikidel Venemaa ees eeliseks just paindlik  ja elujõuline majandus. Venemaa majandus on üsna stagneerunud.

«Venemaa sõltub paljuski naftast. Meie majanduse alustaladeks on lisaks naftale veel mitmed suured tööstusharud, kaasa arvatud filmitööstus,» teatas Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles