Fidel Castro: Kuuba ei tahtnud Venemaa rakette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro koos teadlastega
Fidel Castro koos teadlastega Foto: SCANPIX

Endine Kuuba liider Fidel Castro teatas, et saareriik ei tahtnud Vene raketibaaside paigaldamist oma territooriumile.

«Me ei soovinud neid rakette või baasi siia. Me olime rohkem huvitatud oma riigi mainest. Nõukogude Liidu baasid vähendasid revolutsiooni mainet ning selle mõju antud piirkonnas. Meie jaoks oli see väga raske, aga me nõustusime selle ohverdusega,» ütles Castro eilsel kohtumisel teadlastega, vahendab Xinhua.

Nõupidamisel rääkis Castro teadlastega ligi kaks tundi, pikemalt peatuti sõja- ja tuumarelvade teemal.

1962. aasta suvel paigutati Kuubale Nõukogude Liidu keskmaaraketid ja pommitajad. USA president John F. Kennedy nõudis rakettide tagasiviimist ja baaside likvideerimist ning blokeeris Nõukogude laevade pääsu Kuubale. Pärast pingelisi olukordi nõustus Nõukogude Liidu juht Nikita Hruštšov raketid tagasi tooma ning baasid likvideerima.

Viimasel ajal on Castro pidevalt hoiatanud globaalse tuumasõja ohu eest ning on öelnud, et kui taoline sõda peaks puhkema, siis ei jää keegi ellu.

Castro teatas hiljuti, et USA president Barack Obama on ainus inimene, kes saab otsustada tuumasõja puhkemise üle. «Tal on jõud ja sõnaõigus. Ta võib paluda vaid üht asja, see on rahu,» ütles Castro.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles