Imikute surmad on tekitanud Saksamaal sõnasõja haiglate hügieeni üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurikuulus Mainzi kliinik
Kurikuulus Mainzi kliinik Foto: SCANPIX

Kolme imiku surmaga lõppenud traagiline juhtum Mainzi kliinikus on Saksamaal tekitanud üleriigilise debati hügieeni üle. Arstide arvates pingutavad poliitikud oma tegevusega üle.

Pärast bakteriga nakatunud tilgutite juhtumit on poliitikud avalikult nõudnud uusi üleriigilisi hügieeni- ja ohutusnõudeid. Arstide ametiühing Marburger Bund ei pea seda vajalikuks ning ühingu juhi Rudolf Henke arvates paisutatakse teema liiga suureks, vahendab Spiegel-Online.

Henke sõnul on praegused hügieeninõuded ja standardid piisavad. «Ükski pisik ei muuda üleriigiliste reeglite tõttu oma käitumist,» ütles Henke.

Mainzi kliinikus toimunu kohta ütleb Henke: «Tegemist on kohutava üksikjuhtumiga.» Samas on ametiühingu juht selles veendunud, et igas haiglas peab olema hügieeniplaan, -komisjon ja vastavad ametnikud. Kliinikud peavad selleks rohkem inimesi palkama. Henke sõnul pole üheski teises arenenud riigis patsiendi kohta nii vähe personali kui Saksamaal.

Saksa Meditsiiniühing arvab samuti, et haiglates peaks olema rohkem hügieenispetsialiste.

Teisipäeval teatas Saksa terviseminister Philipp Rösler, et tõstatab välisriikide terviseministrite konverentsil kindlasti üles ka haiglate hügieeni teema.

Sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) terviseekspert Karl Lauterbach kritiseeris aga nii haiglaid kui ka liidumaid. «Puudu on hügieenistandarditest. Enne peavad laibad tänaval vedelema, kui mõni liidumaa üles ärkab ja vastutust kandma hakkab,» ütles Lauterbach. Eksperdi sõnul puuduvad praegu enamikes liidumaades kohustuslikud hügieeninõuded ning paljudes haiglates rikutakse ka kõige lihtsamaid reegleid. Seetõttu nõuabki SPD nüüd üleriigiliste hügieeninõuete kehtestamist.

Ka Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) terviseekspert Jens Spahn väljendas pärast Mainzi juhtumit avalikult oma arvamust. «Üle 600 000 nakkuse aastas on skandaalne. Inimesed ei tohi haiglas haigemaks jääda,» ütles Spahn.

Eksperdi sõnul tuleks kõik nakkuse kahtlusega patsiendid koheselt isoleerida. Eeskujuks tõi ta Hollandi, kus taoline süsteem toimib ning nakkuste arv on vähenenud.

Hiljuti avaldati andmed selle kohta, et Saksa kliinikutes nakatub igal aastal ligi 600 000 inimest mõne viirusega. Veelgi šokeerivam on fakt, et aastas sureb nendesse nakkustesse ligi 40 000 patsienti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles