Islamiriigi võitleja paljastas kogemata oma täpsed asukohad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark John Taylor ja tema edastused Twitteris
Mark John Taylor ja tema edastused Twitteris Foto: twitter

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik uusmeremaalasest võitleja paljastas kogemata oma täpsed asukohad. 

Mark John Taylor edastas Twitteris regulaarselt, millistes paikades ta Süürias viibib, edastab The Independent.

Taylor sulges oma Twitteri konto pärast seda, kui märkas, et ta paljastas kogemata oma asukohad.

Taylor unustas ära, et mikroblogi teenus võimaldab kõigil näha, kust sõnumid saadetud on.

Twitteris tähistust @M_Taylor_Kiwi kasutanud Taylor eemaldas kiiresti kõik 45 tviiti, kuid neid jõuti siiski salvestada. Need on olemas Kanadas tegutseval Twitterit jälgival rühmitusel iBrabo.

iBrabo sai teada, et Taylor liikus möödunud aasta detsembris Süürias Kafar Romani piirkonnast läbi kõrbe Islamiriigi tugipunkti Al Tabqahi.

iBrabo tegi kindlaks ka hoone, kus Taylor Al Tabqahis 3. – 10. detsembrini viibis.

iBrabo ekspertide arvates tahtis mees saada tuntust kui julm islamist ning selle tõttu paljastas oma liikumise Twitteris.

Kanadalased on veendunud, et Twitteris edastatu võib hakata Taylori vastu töötama, kui ta tahab Uus-Meremaale tagasi minna.

«Tema ja veel mitmete teiste läänest pärit võitlejate tegevus sotsiaalmeedias on andnud üsna palju vajalikku infot neile, kes püüavad oma riiki džihadistide eest kaitsta ning jälgida samas ka Islamiriigis toimuvat,» selgitas Kanada grupeering.

iBrabo ekspertide sõnul teevad džihadistid sageli vea sellega, et unustavad sotsiaalmeedias suheldes sulgeda asukoha jälgimise.

Sama viga on mitmel korral teinud ka Kanadast ja Prantsusmaalt pärit isikud, kes on suundunud Iraaki ja Süüriasse Islamiriigi ridadesse.

iBrabo on veendunud, et uusmeremaalane ei jäta siiski Twitterit ja läheb veel sinna tagasi, et oma «saavutustega» kiidelda.

«Taylor on hea näide, kuidas äärmusrühmituste liikmed iseendale sotsiaalmeedias auku kaevavad. Oletada võib, et ta ei uuri isegi pärast seda apsakat näiteks oma uue nutitelefoni funktsioone. Need isehakanud võitlejad komistavad kuulsust otsides,» jätkas Kanada rühmitus.

Uus-Meremaa väljaande New Zealand Herald andmetel arreteeriti Taylor 2009. aastal Pakistanis kui ta püüdis pääseda Al-Qaeda ja Talibani tugipunkti Afganistani piiri lähedal.

Teada on, et Taylor lahkus Uus-Meremaalt 2012. aastal Indoneesiasse ning  möödunud aastal sealt edasi Türgi kaudu Süüriasse.

Taylor kasutab nüüd enda kohta nimesid Mohammad Daniel ja Abu Abdul Rahman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles