Vene teadlane: Päikeses võib leiduda tumeainet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseloojang lindudega.
Päikeseloojang lindudega. Foto: SCANPIX

Tumeainet, mis moodustab suurema osa universumis leiduvast ainest, võib leida ka Päikest uurides, ütles Itaalia Ferrara ülikooli professor ning Moskva teoreetilise ja eksperimentaalfüüsika instituudi teadur Aleksander Dolgov.

Dolgov on lisaks eelnimetatud ametikohtadele ka Novosibirski riikliku ülikooli kosmoloogia- ja elementaarosakeste labori juhataja.

«Vaatluste täpsus kasvab ja lõpptulemusena võib tuvastada teatud jälgi, mis kinnitavad, et Päikesel on tumeaine osakeste annihilatsiooni tulemusena ebatavaline energiaallikas,» ütles ta.

Tänu seismoloogilistele mõõtmistele on Päikese kohta juba päris palju teada, lisas Dolgov. Teadlased uurivad nüüd Päikese aktiivsust, et selle tähe siseehitust paremini tundma õppida.

Novosibirski ülikool sai 2011. aastal Vene valitsuselt suure granti kosmoloogia- ja elementaarosakeste labori loomiseks, kus uuritakse tumeainet ja antiainet ning koolitatakse vastava ala spetsialiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles