Belgia võimaldab sarivägistajale ja mõrvarile eutanaasiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgias Brugges asuv vangla, kus sarivägistaja ja mõrvar Frank Van Den Bleeken kandis eluaegset vanglakaristust.
Belgias Brugges asuv vangla, kus sarivägistaja ja mõrvar Frank Van Den Bleeken kandis eluaegset vanglakaristust. Foto: SCANPIX

Belgia võimud võimaldavad eutanaasiat sarivägistajale ja mõrvarile Frank Van Den Bleekenile, kelle elu arstid lõpetavad juba umbes nädala pärast, edastas laupäeval kohalik meedia.

«Eutanaasia viiakse tõepoolest läbi. Aeg on kätte jõudnud,» kinnitas justiitsministeeriumi eestkõneleja flaamikeelsele ajalehele De Morgen.

Ajalehe andmetel viiakse eutanaasia läbi 11. jaanuaril.

Van Den Bleeken taotles aastaid õigust eutanaasiale väljakannatamatutele hingepiinadele viidates. Vangi advokaat Jos Vander Velpen on korrutanud Belgia meediale, et tema «kliendi kannatused on talumatud».

Van den Bleeken ise peab ennast ühiskonnale ohtlikuks ja on loobunud tingimisi vabastamise taotlemisest. Belgia meediale antud intervjuude kohaselt peab ta oma elutingimusi vanglas samas ebainimlikeks.

Belgia võimud andsid sügisel ligi 30 aastaks vangi mõistetud mõrvarile ja vägistajale õiguse surra, kuna arstid leidsid, et tema psüühiline seisund on ravimatu. Belgia justiitsminister andis loa Frank Van Den Bleekeni üleviimiseks vanglast haiglasse, kus arstid tema elu lõpetavad.

Belgia võimaldab alates 2002. aastast eutanaasiat juhtudel, kus patsiendi füüsilised või psühholoogilised kannatused on pidevad ja ravimatud. Aastas valib eutanaasia umbes 1400 inimest.

Van Den Bleeken pandi vangi juba peaaegu 30 aastat tagasi Antwerpeni sadamalinnas sooritatud terve seeria vägistamiste eest. Mees tappis ühtlasi ühe oma ohvritest - 19-aastase tüdruku. Kurjategija taotles eutanaasiat esmakordselt 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles