ÜRO väed valmistuvad pealetungiks Kongo DVs

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO stabiliseerimismissiooni Monusco väed Kongo Demokraatlikus vabariigis.
ÜRO stabiliseerimismissiooni Monusco väed Kongo Demokraatlikus vabariigis. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatlikus Vabariigis baseeruvad ÜRO väed valmistuvad pealetungiks alistumistähtaega eiranud hutu mässuliste vastu riigi idaosas, teatas ÜRO pressiesindaja.

"ÜRO missioon on eelpositsioneerinud oma väed, et vastavalt oma mandaadile toetada pealetungioperatsioone FDLR-i vastu," lausus ÜRO kõneisik Stephane Dujarric.

Eile hõivasid ÜRO ja Kongo väed mitu Burundi mässulise rühmituse Rahvuslikud Vabastusjõud (FNL) baasi.

Kaheksakümmend kolm hutu mässulist andis end pühapäeval üles, kuid kuni 1500 arvatakse endiselt olevat laagrites Kongo DV idaosa džunglipiirkonnas.

Kongo võimud andsid rühmitusele Rwanda Vabastamise Demokraatlikud Jõud (FDLR) 2. jaanuarini aega relvad maha panna, ähvardades vastasel juhul nende vastu jõudu kasutada.

ÜRO ja piirkondlike liidrite ultimaatumi järel on relvad maha pannud sadu mässajaid. Alistumisest keeldunud võitlejate seas on ka neid, kes arvatakse olevat osalenud 1994. aasta Rwanda genotsiidis.

ÜRO missiooni juht Martin Kobler oli varem ÜRO Julgeolekunõukogu teavitanud kavast, mille kohaselt osutab 20 000-meheline MONUSCO Kongo valitsusvägedele nende sõjategevuses abi.

ÜRO avaldas kahtlust, kas ainuüksi sõjalisel teel õnnestub saada jagu hutu mässulistest, kes Kongo DV idaosas on pannud toime terve rea jõhkraid rünnakuid.

"Sõjalised operatsioonid võivad nõrgestada, kuid mitte likvideerida FDLR-i. Seega peab sõjaline lahendus olema osa kõikehõlmavast strateegiast, mis sisaldab ka mittesõjalisi samme," sõnas Dujarric ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles