Soome kohus: autosid maksustati ülemäära

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on BMW roolis Saksamaalt auto ostnud Make Turpeinen - Soome tolli väljamõeldud tegelane, kellega illustreeritakse välismaalt auto importimise kohta käivat infomaterjali. Soome kohtu äsjase otsuse valguses võib öelda, et toll on härra Turpeinenilt liiga palju raha automaksuks küsinud.
Pildil on BMW roolis Saksamaalt auto ostnud Make Turpeinen - Soome tolli väljamõeldud tegelane, kellega illustreeritakse välismaalt auto importimise kohta käivat infomaterjali. Soome kohtu äsjase otsuse valguses võib öelda, et toll on härra Turpeinenilt liiga palju raha automaksuks küsinud. Foto: tulli.fi

Soome kõrgeima halduskohtu otsuse kohaselt on Soomes maksustatud välismaalt toodud autosid ülemäära ja nüüd peab Soome toll hakkama enamvõetud summasid autoomanikele tagastama, kirjutab Taloussanomat.

Ajalehe teatel on kümneid tuhandeid Mercedes Benzi või BMW omanikke Soomes ülemääraselt maksustatud, paljud on maksnud igal aastal liigselt koguni tuhandeid eurosid.

Kohtu otsuse kohaselt tuleb tollil maksustada autosid lähtuvalt aastast mil auto on esimest korda EL liikmesriigis registreeritud, mitte selle Soome importimise aastast. See tähendab, et aastal 2007 ja varem valminud autosid ei tohi maksustada aastal 2008 jõustunud ja aastal 2012 karmistunud süsinikdioksiidi heitmete põhise maksuga. Ka vahemikus 2008-2012 valminud autosid on ülemääraselt maksustatud.

Näiteks 2008-2012 aastal toodetud 5. seeria BMW maksuprotsent Saksamaalt Soome importimisel oli 35,1, aga tegelikult peaks see olema 29,3. Automaksuks on sellise auto omanikul kulunud 7000 eurot, millest 1000 eurot on ülearu makstud.

Soome impordiagentuuri Suomen Tuontipalvelu teatel on ülemääraselt maksustatud umbes 45 000 autot.

Aastal 2011 makstud ülemäärase automaksu vaidlustamise tähtaeg kukkus ent aastavahetusel. Sel aastal saavad soomlased esitada vaideid aastal 2012 võetud üleliigse maksu kohta.

Soome tolli teatel võetakse tollimaksumäärade kohendused koheselt kasutusele ning õiged maksuprotsendid avaldatakse järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles