UNICEF: Islamiriik on jätnud Süüria lapsed hariduseta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed
Süüria lapsed Foto: SCANPIX

ÜRO lasteorganisatsiooni UNICEF andmetel ei saa sajad tuhanded Süüria lapsed äärmusrühmituse Islamiriik poolt vallutatud aladel koolis käia.

Organisatsiooni andmetel on džihadistid sulgenud palju koole, edastab Reuters.

UNICEFi raportis seisab, et vähemalt 670 000 last ei pääse kooli  Deir ez-Zoris, Aleppos ja Raqqas.

Islamiriigi esindajad teatasid möödunud aasta lõpul, et sulgevad Süürias koole, kuna neis antav haridus ei vasta islami nõuetele ja koraanile.

«Džihadistid rõhutasid siis, et koolid võidakse uuesti avada kui õppeplaane on korrigeeritud ning Islamiriigi poolt heaks kiidetud,» selgitas UNICEFI esindaja Christophe Boulierac.

 Kodusõja tõttu on Süürias laste harimine ja õpetamine üldiselt raskendatud.

Süüria haridusministeeriumi andmetel peaks 2014/2015 õppeaastal olema 4,3 miljonit õpilast. UNICEFi arvates ei saa neist lastest haridust 2,1 – 2,4 miljonit.

Koolid on Süüria laste jaoks ka eluohtlikud paigad, kuna neisse tehakse rünnakuid. 2014. aasta detsembris ja selle aasta alguses on koole rünnatud 68 korral.

Ametlikel andmetel on koolidele tehtud rünnakutes hukkunud 160 inimest ning kannatada saanuid on 343.

Boulieraci arvates on hukkunute ja kannatanute arv märgatavalt suurem, kuna Süüria keerulise olukorra tõttu on täpseid andmeid raske saada.

Islamiriik on Iraagis ja Süürias vallutatud aladel kuulutanud välja kalifaadi. Samuti on džihadistid hävitanud neid, kes ei allu nende võimule või kelle religioossed arusaamad nende omadest erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles