Salman Rushdie: religioone tuleb pilada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salman Rushdie
Salman Rushdie Foto: SCANPIX

India-Briti kirjanik Salman Rushdie sõnas pärast eilset Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele tehtud rünnakut, et religioone tuleb pilada  ning satiir on alati vabaduse, mitte türannia tööriist.

«Religioonid nagu kõik teised ideed on ära teeninud kriitika, satiiri ning jah, ka meie kartmatu austusetuse,» teatas kirjanik. Ta jätkas, et satiir on alati olnud vabaduse poolel ning selle abil on võideldud türannia, ebaõigluse ja lolluse vastu.

«Religioon, keskaegne ebaratsionaalsue vorm kombineerituna kaasaegse relvastusega muutub tõeliseks ohuks meie vabadustele. See religioosne totalitarism on põhjustanud islami südames tapva mutatsiooni, mille traagilisi tagajärgi näeme täna Pariisis,» kirjutas Rushdie.

Islamistid on pidanud aastakümneid Charlie Hebdo avaldatud karikatuure ja kirjutisi islamivastasteks ja solvavaks.

Iraani usujuhi ajatolla Rūḩollāh Mūsavī Khomeynī mõistis Rushdie jumalateotuses süüdi ta teose «Saatanlikud värsid» sisu pärast. Raamatus on toodud satiiriline pilt India elust ning ka islamist.

Ajatolla määras kirjanikule 1989. aastal fatwa, mis tähendas surmaotsust. Rushdie tapmise eest pandi siis välja kolm miljonit dollarit, mida nüüdseks on suurendatud poole miljoni dollari võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles