USA ja Kuuba arutavad 21.-22. jaanuaril suhete normaliseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi kõneisik Jen Psaki.
USA välisministeeriumi kõneisik Jen Psaki. Foto: SCANPIX

USA ja Kuuba delegatsioonid kohtuvad 21.-22. jaanuaril esimesteks kõnelusteks üle poole sajandi tagasi katkestatud diplomaatiliste suhete normaliseerimise üle, teatas neljapäeval Ühendriikide ametnik.

USA delegatsiooni ajaloolistel läbirääkimistel Havannas juhib välisministri abi Ladina-Ameerika küsimustes Roberta Jacobson, ütles välisministeeriumi eestkõneleja Jen Psaki.

Jacobsonist saab kõrgeim Ühendriikide ametiisik, kes seda Kariibi mere saart mitme aastakümne vältel külastanud on. Jacobson käis Kuubal ka 2011. aastal, ent oli siis ministeeriumis madalama taseme ametnik.

Kuid Psaki hoiatas, et see on alles esimene samm protsessis, mille möödunud kuul käivitas president Barack Obama ning mis peaks viima saatkondade taasavamiseni ja uute suursaadikute nimetamiseni.

Obama andis oma administratsioonile korralduse astuda samme suhete normaliseerimiseks Kuubaga ning loodab veenda kongressi tühistama 54 aastat kestnud kaubandusembargot.

Kriitikud on väljendanud muret seoses inimõiguste jätkuva rikkumisega selle 11 miljoni elanikuga saareriigi kommunistlike võimude poolt. Kuuba valitsus ei taga põhilisi inimõigusi nagu kogunemis- ja sõnavabadus ning kõik erakonnad peale kommunistliku on endiselt keelatud.

Ühendriigid ja Kuuba teatasid mullu 17. detsembril ajaloolisest «sulast» kahe riigi suhetes, mis toob kaasa kahe riigi suhete normaliseerimise ja Havanna suhtes pikka aega kehtinud kaubandus- ja reisipiirangute leevendamise.

Kuuba on vastavalt kokkuleppele USAga vabastanud jaanuari alguses mitu poliitvangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles