Juncker jagaks Ukrainale 1,8 miljardit eurot

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegi eile ettepaneku kolmandaks Euroopa Liidu abipaketiks Ukrainale summas 1,8 miljardit eurot.

Pakett vajab Euroopa Liidu liikmesriikide heakskiitu, kuid õhin Ukrainat aidata on pealinnades jahtunud kahtluste tõttu, et valitsus Kiievis ei pruugi täita oma lubadusi majandusreformide vallas.

Küll aga andis Junckeri jutt teretulnud tõuke Ukraina riigivõlakirjadele, kirjutab Financial Times – läites lootuse, et ELi liigutus võib päästa valla vahendid ka teistest allikatest.

Samuti eile alustasid Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ametnikud Ukraina valitsusega läbirääkimisi oma praeguse programmi ülevaatamise ja Kiievi reformikavade osas, mis on sünnitanud erimeelsusi.

Aprillis sai Ukraina IMFilt nõusoleku 17 miljardi dollarilise päästepaketi kohta, mille teised doonorid 27 miljardi dollari peale paisutasid.

Ukraina majanduse nõrgenemise tõttu on aga sealsesse eelarvesse tekkinud 15 miljardi dollarine auk ning enne selle täitmist IMF oma järgmist abiraha osamakset teha ei taha.

Kui Euroopa Komisjoni värsked 1,8 miljardit eurot heaks kiidetakse, on selle raha ülekandmine aga omakorda seotud IMFi maksete jätkumisega.

Seni on EL koostanud Kiievile kaks abipaketti kogusummas 1,6 miljardit eurot, millest on juba üle kantud 1,36 miljardit ning ülejäänud 250 miljonit tuleks panna teele eelseisval kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles