Jaapanlannad on haaranud veoautorooli

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimonodes noored jaapanlannad
Kimonodes noored jaapanlannad Foto: SCANPIX

Rumi Yoshida seiskab oma 10-tonnise veoki ja tõmbab hinge pärast pikki Tokyot mööda tiirutatud tunde – vedades laiali söögi- ja joogikraami.

«Mulle meeldib selle töö juures vabadus,» rõhutab rekanaine Financial Timesi reporterile. «Mina küll ei arva, et see naistele ei sobiks.»

Jaapan on üks kõige kiiremini kahaneva elanikkonnaga riike maailmas. Selletõttu sulab tööjõud nagu kevadine lumi ning lisaks roolikeeramisele on naistele avanenud uksed isegi sellises traditsiooniliselt «mehises» maailmas nagu ehitus.

Valitsuse andmetel kahanes Jaapani tööjõud 2007. aasta jaanuarist mulluse oktoobrini 7 protsenti ning tänase seisuga on vabu ametiposte tööotsijatest 10 protsenti rohkem. Samal ajal kasvab töötavate naiste osakaal, jõudes 2014. aasta oktoobriks 67 protsendini.

Teiste hulgas tunneb uutest võimalustest rõõmu 25-aastane objektijuht Michiko Iwaza, keda professorid Tokyo Ülikooli arhitektuuriosakonnas igati hoiatada püüdsid – ehitustöö olevat «räpane, riskantne ja raske».

Iwasa sõnutsi on ajad aga muutunud ning probleeme pole. «Ehitusplatsid on tänapäeval puhtamad ega ole ohtlikud ning töölised ei karju enam kogu aeg nagu vanasti,» selgitab tilluke daam tohutul ehitusplatsil reporterile ringkäiku tehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles