SpaceX: Falcon 9 katsetus nurjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigi aegade esimene kanderaketi korduvkasutuse katsetus nurjus, teatas USA firma SpaceX juht Elon Musk laupäeval.

«Rakett jõudis ujuvplatvormini, kuid maandumine ebaõnnestus. Tulevikuks annab katsetus lootust,» kirjutas Musk Twitteris.

SpaceXi kanderakett Falcon 9 startis laupäeval kell 04.47 (11.47 Eesti aja järgi) Floridast Canaverali neemelt, mõni minut hiljem  järgnes ebaõnnestunud katse suunata raketi esimene aste Atlandi ookeani ujuvplatvormile.

Pärast kaht edasilükkamist viimastel nädalatel toimus raketi start laupäeval sujuvalt. Falcon 9 toimetas orbiidile kanderaketi Dragon, mis viib Rahvusvahelisse Kosmosejaama varustust.

Falcon 9 on kanderakett, mille esimene aste peaks maanduma pärast veolaeva orbiidile toimetamist ujuvplatvormile.

Seni on raketistardid läinud maksma sadu miljardeid dollareid ja nende hind on kõrge suuresti sellepärast, et kanderakettidel lastakse pärast starti prügina ookeani kukkuda.

SpaceX on võtnud eesmärgiks pöörde raketitööstuses, mis võimaldaks oma töö ära teinud raketil tervena Maale naasta, et seda saaks hiljem veel korduvalt kasutada, nii nagu tehakse lennukitööstuses reisilennukitega.

Kompanii on teinud kaks kontrollitud ookeani maandumise katset, nüüd on kavas proovida esimest korda maandumist ujuvplatvormile. Lõppeesmärgiks on raketid, mis maanduksid kindlale maale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles