Viie Tšiili kaevuri vaimne tervis on hakanud halvenema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader San José vase- ja kullakaevanduses lõksus olevatest Tšiili kaevuritest.
Videokaader San José vase- ja kullakaevanduses lõksus olevatest Tšiili kaevuritest. Foto: SCANPIX

Viiel Tšiili kaevuril, kes oma 28 kolleegiga peab veel mitu kuud enne pääsemist maa all vastu pidama, on raskusi oma vaimse tervise säilitamisega, teatasid ametiisikud.

Kui enamik 5. augusti varingu järel 700 meetri sügavusele maa alla lõksu jäänud 33 kaevurist võttis eile osa pereliikmetele saadetud videoläkituse tegemisest, siis viis meest keeldus ja neil on selged depressiooni sümptomid, vahendas AFP.

«Viis kaevurit on teistest eraldunud, ei söö korralikult ja ei taha kaamera ette ilmuda,» ütles tervishoiuminister Jaime Manalich. «See on, mida me nimetame depressiooniks.»

Minister lisas, et meestele üritab maa alla saadetud sidesüsteemi kaudu abi anda psühhiaater.

Teated kaevurite vaimse tervise halvenemisest ei tõota head. Inseneride hinnangul kulub meeste päästmiseks vajaliku piisavalt laia tunneli puurimiseks kuni neli kuud. Šahi puurimine algab homme-ülehomme, pärast seda kui on valminud topograafiline uuring ja valatud on puuri betoonvundament.

Samuti homme või ülehomme jõuavad Tšiilisse ka USA kosmoseagentuuri NASA eksperdid, et anda kohalikele võimudele juhtnööre, kuidas aidata kaevureid hakkama saada pikendatud eraldatusega.

Järgmisel nädalal peaksid sündmuspaigale jõudma ka viis inimest, kes pidasid 1972. aastal Andides pärast lennuõnnetust vastu 72 päeva surnud reisijate liha süües. Üks neist ütles, et kaevurid peavad keskenduma sellele, kui lühike aeg on kaks või kolm kuud inimese elupikkust arvestades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles