Erdoğan kritiseeris Netanyahut julguse eest osaleda Pariisi marsil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu käis 12. jaanuaril ka Pariisi koššerpoe juures, kus oli leidnud aset neli elu nõudnud pantvangidraama.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu käis 12. jaanuaril ka Pariisi koššerpoe juures, kus oli leidnud aset neli elu nõudnud pantvangidraama. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kritiseeris esmaspäeval Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut julguse eest osaleda Pariisis toimunud ühtsusmarsil ja süüdistas teda palestiinlaste-vastases riigiterrorismis.

Erdoğan võttis sõna ühisel pressikonverentsil Palestiina presidendi Mahmoud Abbasiga.

Türgi presidendi sõnul ei saa ta «hästi aru kuidas [Netanyahu] julges minna» pühapäeval Pariisis toimunud ühismarsile. Erdoğan ärgitas Iisraeli valitsusjuhti «andma aru naiste ja laste eest, kelle oled tapnud».

Pariisi ühtsusmarsist võtsid muuhulgas osa Abbas, Netanyahu ja Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.

Erdoğani sõnul polnud Netanyahul seal viibimise õigust, sest möödunud aasta keskel hukkus 50 päeva kestnud Hamasi ja Iisraeli vahelises relvakonfliktis peaaegu 2200 palestiinlast, neist enamus tsiviilisikud.

«Kuidas saate näha oma kätt lehvitamas isikut, kes viib 2500 Gaza elaniku tapmisega läbi riigiterrorismi?» küsis Erdoğan. «Ta [Netanyahu] lehvitab oma kätt, nagu ootaksid inimesed teda entusiastlikult.»

Juulis ütles Erdoğan, et Iisrael möödus barbaarsuselt Hitlerist.

Iisraeli meedia varasemal teatel palusid Prantsuse võimud Netanyahul ühismarsile mitte tulla, kuid Iisraeli peaminister eiras palvet.

Samasisuline sõnum saadeti ka Abbasile. Pärast Netanyahu otsust ikkagi osaleda saatis Prantsusmaa kiirelt kutse ka Abbasile, kirjutasid Iisraeli ajalehed ja telekanal Channel Two.

Ühtsusmarsil mälestati möödunud nädalal mitmes terrorirünnakus hukkunuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles