Jussi Niinistö: Rootsi NATO-püüdlustest tahaks infot eelnevalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikmesriikide lipud Brüsselis NATO peakorteri juures.
Liikmesriikide lipud Brüsselis NATO peakorteri juures. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi kaitsekomisjoni esimehe Jussi Niinistö sõnul tuleb Rootsi hoiakuid NATO suhtes jälgida, võimaliku NATO-liikmesuse taotluse esitamisest tahaks Soome eelnevalt teada saada.

Niinistö (Põlissoomlased) rääkis YLE hommikuprogrammis, et tema arvates langetavad Soome ja Rootsi julgeolekupoliitikat puudutavaid otsuseid käsikäes.

«Kui Rootsi astub sellise sammu, et pürgib mingil hetkel NATO liikmeks, siis meie Soomes loomulikult loodame, et oleme sellest hästi informeeritud juba eelnevalt.»      

Eile Rootsis Sälenis toimunud julgeolekukonverentsi pressikonverentsil rääkis Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist kahe naaberriigi koostööst ettevaatlikumalt kui Soome kaitseminister Carl Haglund.  

Niinistö arvates ei taha Rootsis siduda end koostööga sõjaajal, kuid rahuaja koostöö arendamiseks on nad valmis nagu ka Soome.  

Hiljutiste küsitluste järgi on NATO-liikmesuse pooldajate arv Rootsis suurenenud. Ühes arvamusuuringus pooldas seda 48 protsenti, teises 33 protsenti.

Haglundi sõnul on hoiaku muutumisel mitu põhjust. «Poliitikud on varasemaga võrreldes rääkinud NATOst positiivsemas võtmes. Samas on julgeolekupoliitiline situatsioon tekitanud ebaturvalise tunde. Arvatakse, et NATO tagab Rootsile turvalisuse.»   

«Lisa on Rootsis aktiivselt diskuteeritud kaitsejõudude suutlikkusest kaitsta riiki. Kunagi nentis kaitsejõudude ülemjuhataja, et riik suudaks vaenlasele vastu panna ühe nädala.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles