Tšiili kaevurid võivad pääseda kahe kuuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili päästetöötajad paigaldavad hüdraulilist puuri Strata 950, mis hakkab lähipäevil puurima tunnelit 700 meetri sügavusele.
Tšiili päästetöötajad paigaldavad hüdraulilist puuri Strata 950, mis hakkab lähipäevil puurima tunnelit 700 meetri sügavusele. Foto: SCANPIX

Tšiili insenerid on välja töötamas plaani, mis nende sõnul võib märgatavalt kiirendada maa all lõksus oleva 33 kaevuri päästmist.

Päästetöötajad peaksid kohaliku aja järgi hiljemalt homme alustama neli kuud vältavat operatsiooni meeste väljatõstmiseks – asutakse puurima uut šahti 700 meetri sügavusele, vahendas BBC.

Samas on olemas ka varuplaan, mis seisneb juba olemasoleva tunneli laiendamises. Kui kõik laabuks ilma probleemideta, jõutaks niimoodi meesteni kahe kuuga. Plaan on juba valmis ning antud valitsuse ekspertidele ülevaatamiseks.

Samas lükkas kaevandusminister Laurence Golborne varem ümber võimaluse, et kaevurid suudetakse päästa juba 30 või 60 päevaga.

«Informatsioon on äärmiselt selge, ajaraam on... kolm ja neli kuud,» ütles ta AFP teatel.

Varuplaani plussiks peetakse siiski asjaolu, et seda saab katsetada samal ajal kui hüdrauliline puur 700-meetrist šahti kaevab. Võimud otsustavad «plaan B» kasutuselevõtu tuleval nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles