USA konservatiivid tõotasid taastada Ameerika au

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded inimesed eilsel üritusel Washingtonis.
Tuhanded inimesed eilsel üritusel Washingtonis. Foto: SCANPIX

Täpselt 47 aastat pärast Martin Luther King juuniori kuulsat kõnet rassilisest võrdsusest kogunes eile Washingtoni Lincolni memoriaali juurde kümneid tuhandeid inimesi kuulama populaarsete konservatiivide üleskutseid taastada Ameerika au.

Üritust juhtinud Glenn Beck, telekanali Fox News saatejuht, ütles rahvale, et Ühendriigid on ristteel ja julgustas neid naasma usu, lootuse ja heategevuse juurde, vahendas AFP.

«Täna peame otsustama, kes me oleme. Millesse me usume? Peame edasi liikuma või hävima. Mina valin edasiliikumise,» ütles Beck juubeldavale rahvamassile, mis ulatus Lincolni memoriaali juurest Washingtoni monumendini umbes 1,5 kilomeetri kaugusel.

Becki sõnul osales üritusel 300 000 kuni 500 000 inimest, kuid AirPhotosLive.com hindas õhust tehtud fotode alusel rahvamassi suurust vaid 87 000-le.

Argipäeviti jälgib Becki jutusaadet keskmiselt kaks miljonit vaatajat.

Üritusel, mida reklaamiti apoliitilise tänu- ja auavaldusena USA sõjaväelastele ja ameerikalikele väärtustele, oli kohal palju konservatiivse Tea Party-liikumise liikmeid. Mustanahalisi ei olnud üritusel AFP teatel praktiliselt üldse näha.

Becki üritust tabas kriitika, kuna ta otsustas selle korraldada täpselt samas paigas, kus King ligi pool sajandit tagasi kutsus oma «I have a dream»-kõnes ameeriklasi üles võitlema rassilise võrdsuse eest. Kriitikute sõnul on Becki ja samuti eilsel üritusel esinenud Sarah Palini poliitilised vaated Kingi omadele vastupidised.

Beck väitis eelmisel aastal, et USA esimene mustanahaline president Barack Obama on rassist, kes vihkab sügavalt valgeid inimesi.

Saatejuhi sõnul oli eilse rahvakogunemise sattumine 28. augustile puhas kokkusattumus ning ta väitis, et tal on täielik õigus Kingi pärandit mälestada. «Valged ei oma Abraham Lincolnit. Mustad ei oma Martin Luther Kingi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles