Eesti, Leedu, Taani ja Briti välisminister soovivad ELilt tegevuskava Vene propaganda vastu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus esitab koos Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministriga Euroopa Liidu välispoliitika kõrgele esindajale Federica Mogherinile ühiskirja, tehes ettepaneku töötada välja tegevuskava Vene propagandale vastuseismiseks.

Pentus-Rosimannus, Taani välisminister Martin Lidegaard, Leedu välisminister Linas Linkevičius ja Suurbritannia välisminister Philip Hammond on ette valmistanud ettepanekud, mis on kavas esitada Mogherinile enne 19. jaanuaril toimuvat välisasjade nõukogu kohtumist, millel Euroopa Liidu välisministrid arutavad ELi ja Venemaa suhteid.

Välisministrid märgivad, et Venemaa on viimasel ajal märkimisväärselt intensiivistanud väärinfo ja propaganda levitamist, et leida nii siseriiklikult kui ka välismaalt toetust oma poliitilistele ja sõjalistele eesmärkidele.

Välisministrite sõnul on selline desinformatsiooni kampaania laiaulatuslik ning selleks kasutatakse nii riigi kontrollitud televisiooni, kui ka «internetitrolle».

«Selle tegevuse eesmärk on diskrediteerida Euroopa narratiive, murendada toetust legitiimsete valitsuste vastu, demoraliseerida kohalikku elanikkonda, eksitada Lääne poliitikakujundajaid ja naeruvääristada vaba, sõltumatu ja pluralistliku meedia kontseptsiooni. Kampaania levitab sõnumit, et Venemaa on Lääne vandenõu ohver ja lääneriikide eesmärk on suruda Venemaad alla,» märgivad välisministrid.

Välisministrid leiavad, et selline tegevusega üritab Venemaa lõhestada Euroopa Liidu riikide elanikkonda ja lüüa kiilu Euroopa Liidu idapoolsemates riikides elavate venelaste ja muust elanikkonna vahele. See kujutab nende sõnul reaalset ohtu.

Neli välisministrit näevad ohtu ka selles, et Vene propaganda mõju võib pidurdada reforme ELi idapartnerluse riikides, kus Euroopa Liidu idee on positiivne eeskuju ja on innustanud neid riike viima läbi poliitilisi ja majanduslikke reforme.

Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisminister kutsuvad Euroopa Liitu võtma tarvitusele meetmeid Venemaa propagandale tegevusele vastuseismiseks.

Selleks tuleb nende sõnul tõsta Euroopa Liidu liikmesriikide ja idapartnerluse riikide vastupanuvõimet väärinfo ja propaganda suhtes. «Tuleb toetada iseseisvaid ja alternatiivseid hääli, kaasa arvatud Venemaal, samuti tuleb kindlustada oma süsteeme, et olla valmis toime tulema robustse infoga manipuleerimisega,» märgivad välisministrid.

Välisministrid pakuvad Vene propagandale vastuastumiseks rea ettepanekuid.

Muu hulgas kutsuvad nad üles alustama Euroopa Liidu kõige kõrgemal tasemel diskussiooni teemal, mida võtta ette Vene lauspropagandaga. Näiteks soovitavad nad korraldada Eurobaromeetri uuringuid kõigis liikmesriikides, et analüüsida avalikkuse vastupanuvõimet informatsiooniga manipuleerimisele.

Ka soovitavad nad luua üle-euroopalise meediaplatvormi, näiteks veebilehe, kus eksperdid, poliitikud, analüütikud ja aktivistid saaksid juhtida tähelepanu infoga manipuleerimise juhtumitele ja neid analüüsida. Samuti tuleks välisministrite hinnangul suurendada liikmesriikide vahelist koostööd ja infovahetust selles vallas.

Välisministrid peavad oluliseks usaldusväärse info jõudmist nendeni, kes kasutavad oma peamise infoallikana Venemaa riiklikult kontrollitud meediat. Samuti tuleks nende hinnangul tõsta Euroopa meediaorganisatsioonide teadlikkust infoga manipuleerimise ohtudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles