Karmen Turk: sõnavabadus toetub õigusele kritiseerida religiooni

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmen Turk
Karmen Turk Foto: Advokaadibüroo Triniti

Seekordses ETV saates «Vabariigi kodanikud» arutleti Pariisi terrorirünnakute taustal sõnavabaduse üle, advokaat Karmen Turk tõi välja, et sõnavabadus põhineb suuresti õigusel kritiseerida religiooni, küll aga ei tohi solvata rahvusi.

Turk selgitas, et näiteks Eesti põhiseadus baseerub sellel, et me ei tohi diskrimineerida rahvagruppe, küll aga võib sõnavabaduses kritiseerida religiooni, mida inimene saab ise valida, sealjuures selgitas advokaat, et põhiseaduses ei ole märgitud, et inimene ei tohi solvuda - igaühel on õigus solvuda, vahendas ERR Uudised.

«Mina arvan, et religiooni või institutsiooni või organisatsiooni vastu avaldatud karikatuur ei saa olla vihakõne, vihakõne saab olla uskuja vastu,» lausus Turk ja nentis, et vihakõne defineerimine on väga keeruline küsimus.

Ajakirjandusõppejõud ja sotsiaaldemokraat Barbi Pilvre avaldas uskumust, et maa, kus saavad ilmuda ka religiooniteemalised karikatuurid, on vaba maa.

Pilvre tõi välja, et immigratsioonipoliitikas on Põhja-Euroopas palju tegemata tööd ja siidikinnaste kasutamist, eeldus, et teisest kultuuriruumist pärit immigrandid võtavad omaks selle riigi väärtused, ei ole paika pidanud, samas toonitas Pilvre, et sisserändajad peaksid arvestama, et nad võtavad teises riigis üle ka sealsed väärtused, vastasel korral on dialoog raske tekkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles