Iisraeli rabi: palestiinlased peaksid katku surema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabi Ovadia Yosef (keskel) 2002. aastal.
Rabi Ovadia Yosef (keskel) 2002. aastal. Foto: SCANPIX

Mõjukas Iisraeli rabi tahab enne tuleval nädalal jätkuvaid Lähis-Ida rahukõnelusi, et jumal karistaks palestiinlasi ja nende liidrit katkuga.

«Abu Mazen (Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi rahvapärane nimi – toim) ja kõik need kurjad inimesed peaksid maamuna pealt kaduma,» ütles rabi Ovadia Yosef eileõhtusel jutlusel Reutersi teatel.

89-aastane Yosef on Iisraeli valitsusse kuuluva ultraortodoksse erakonna Shas vaimne juht.

«Jumal peaks neile ja nendele palestiinlastele – kurjadele Iisraeli vihkajatele – saatma katku,» ütles Yosef oma kogudusele. Katkendeid jutlusest edastati täna Iisraeli raadios.

Iraagis sündinud vaimulik on ka varem sarnaste sõnavõttudega esinenud. 2001. aastal palestiinlaste ülestõusu ajal nõudis ta araablaste hävitamist. Hiljem selgitas ta, et viitas üksnes terroristidele, kes on iisraellasi rünnanud.

Palestiinlaste peamine läbirääkija Saeb Erekat ütles, et Yosefi eilne avaldus on võrdväärne üleskutsega palestiinlaste vastaseks genotsiidiks. Rabi sõnavõtt solvab tema sõnul pingutusi edendada rahuläbirääkimisi.

USA vahendatavad kõnelused Abbasi ja Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu vahel jätkuvad pärast 20-kuulist pausi algaval nädalal Washingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles