USA muretseb antisemitismi tõusu pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi koššerpoe pantvangikriisi neli ohvrit maeti eile Jeruusalemma.
Pariisi koššerpoe pantvangikriisi neli ohvrit maeti eile Jeruusalemma. Foto: SCANPIX

USA väljendas teisipäeval, viis päeva pärast nelja juudi elu nõudnud rünnakut Pariisi koššeripoele muret antisemitismi tõusu pärast Euroopas ja Prantsusmaal.

«Reede pärastlõunal aset leidnud vägivaldne rünnak Prantsuse juudikogukonna vastu (...) oli viimane vahejuhtum väga murettekitavate intsidentide reas Euroopas ja kogu maailmas, mis annavad tunnistust antisemitismi kasvust,» ütles Valge Maja personaliülem Denis McDonough Washingtoni sünagoogis Ameerika Juudikomitee üritusel.

«Olen siin, et kinnitada president Barack Obama nimel meie rahvaste solidaarsust prantsuse rahvaga ja sealse juudikogukonnaga ning mõista karmilt hukka eelmise nädala vägivaldse rünnakud» koššerpoes ja satiirilehe Charlie Hebdo toimetuses, sõnas McDonough.

Valge Maja personaliülema sõnul seisavad Ühendriigid vankumatult antisemitismi vastase võitluse eesliinil.

McDonough' sõnul seisab USA «solidaarselt prantsuse rahva kõrval ja jagab nende kindlameelset pühendumust vabaduse, väljendusvabaduse, kooseksisteerimise ja usuvabaduse põhimõtetele, mida eelmisel nädalal Pariisi nii julmalt ja vägivaldselt rünnati».

Ühendriikides elab ligi 4,5-5,7 miljonit juuti. Tegemist on suurima juudikogukonnaga väljaspool Iisraeli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles