Rahvusvahelises kosmosejaamas ISS lekkis ammoniaaki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Kosmosejaam ISS
Rahvusvaheline Kosmosejaam ISS Foto: SCANPIX

Rahvusvahelises kosmosejaamas ISS lekis mürgist ammoniaaki, mistõttu evakueeriti meeskond venelaste  kasutuses olevasse sektsiooni.

Leke leidis aset ameeriklaste sektsioonis kell 11.44 Moskva aja järgi, vahendas Reuters. Ammoniaak pärines ISSi õhukonditsioneeride süsteemist.

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos kinnitusel on ammoniaagi sisaldus venelaste kasutuses olevas sektsioonis talutav.

Lennujuhtimiskeskused Houstonis (USA) ja Koroljovis (Moskva oblast) ei kavatse kosmonaute ja astronaute kiiresti evakueerima hakata, kinnitati Interfaxile Vene lennujuhtimiskeskusest.      

«Olukord on keeruline, kuid kontrolli all. Taolisi ammoniaagilekkeid on juhtunud ka varem,» selgitas allikas.

Kosmosejaamas on praegu kolm venelast, kaks ameeriklast ja itaallane. Vene poolel on hapnikku, joogivett ja toiduaineid piisavalt ka kuue inimese jaoks.  

Roskosmose esindaja rääkis Reutersile, et ISSi meeskond ja lennujuhtimiskeskus tegutsesid kohe pärast lekke ilmnemist kiiresti ja koordineeritult. Nüüd peab USA otsustama, kuidas tegutseda edasi. Olukorda analüüsitakse Houstonis, kinnitati Roskosmosest.  

Kogu kosmosejaama ei evakueerita, kuid võib juhtuda, et meeskonnaliikmetel tuleb vea parandamiseks käia avakosmoses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles