Tuomioja ei poolda ELi propagandabüroo loomist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja.
Soome välisminister Erkki Tuomioja. Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Soome välisminister Erkki Tuomioja ei taha, et Euroopa Liit astuks Vene propagandamasinale vastu oma propagandabüroo loomisega.   

Tuomioja luges oma välismaa kolleegide kirja, kus need taotlevad Euroopa vastupropagandat, et lõppeks olukord, kus Euroopa Liidu lähipiirkonda mõjutab üksnes Vene riigi kontrollitud meedia, vahendas hbl.fi.

Minister ei taha, et Euroopa Liidu raha läheks ühise propaganda tegemiseks.

Kiri, kus Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministrid nõuavad tugevamaid meetmeid Vene propagandasõja vastu, saadeti tutvumiseks ka Soome välisministrile.

«See on üks osa diskussioonist, mis käib selle üle, kuidas astuda Vene propagandale vastu nii, et asjakohane info oleks kättesaadav ka vene keeles. Kõik nõustuvad, et midagi on vaja teha, aga ma ei näe, et Euroopa Liit võiks asutada oma infobüroo,» ütleb selgitas ta.

 Tuomioja näeb kolleegide-välisministrite reageeringut vastusena tõsiasjale, et Balti riigid on tema meelest ärganud liiga hilja ja pole oma elanikele pakkunud venekeelseid uudistesaateid.

«See kõlab kokku selle natsionalistliku (rahvusliku) poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja misläbi pole uudiseid vene keeles edastatud. Meie oleme Soomes läinud teistsugust teed pidi,» rääkis ta, viidates YLE venekeelsetele uudistele.

(Samas on Eestis venekeelsed uudised olemas nii Postimehe venekeelsetes portaalides ja paberväljaannetes, kui rahvusringhäälingu raadio- ja teleprogrammides- toimetuse täiendus).

Soome minister lisas, et venekeelsed inimesed usaldavad Soomes rohkem rahvusringhäälingu YLE saateid kui Vene meediat.

Tuomiojalt allkirja kõnealusele nõudmisele ei palutud. Oma sõnul poleks ta praegusel kujul sellele paberile alla kirjutanud. «Infolevi sellisel kujul on eelkõige iga liikmesriigi enda ülesanne. Me ei saa hakata rajama mingit Euroopa infokeskust,» selgitas ta.

Küsimus sellest, kuidas Euroopa Liidu peaks Venemaa propagandasse suhtuma, tuleb esmaspäeval arutusele Brüsselis, kus saavad kokku uniooni välisministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles