Soome minister tahaks nõuda somaallastelt biomeetrilist passi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome biomeetriline pass
Soome biomeetriline pass Foto: Wikimedia

Soome migratsiooniminister Astrid Thors püüab karmistada pagulaste ja turvapaigataotlejate perede taasühinemist ning viia sisse biomeetrilise passi nõude.

Praegu ei suuda ametnikud tuvastada kindlalt näiteks somaallaste isikut ja otsus langetatakse vestluse tulemusel, rääkis migratsiooniameti peadirektor Jorma Vuorio Helsingin Sanomatele.

Välismaalase seadus ei luba vanusetestide tegemist välismaal ja ametnikud määravad taotlejate ea ära visuaalselt.

Näiteks Rootsis vähenes pärast biomeetrise passi nõuet oluliselt alusetute taotluste arv, kus viidati perekonna taasühinemise vajadusele.

Vuorio sõnul puudutab probleem Euroopas eelkõige just Soomet. «Näiteks Holland, kus somaallasi on palju, saab taotlusi oluliselt vähem,» lisas ta.

Thorsi sõnul tuleb välja selgitada, kas somaalia tüdrukuid tuuakse Soome ka näiteks teenijaks või nn teiseks naiseks.

Siseministeerium näiteks kahtlustab pettusi seoses kasulastetaotlustega ja avalduste suurt arvu ei saa põhjendada üksnes segase olukorraga Somaalias. Küsimusi tekitab see, et taotlustest 70 protsenti puudutavad tüdrukuid.

Somaallaste perede taasühinemistaotlused, mille arv on nelja aastaga kuuekordistunud, on tekitanud ummiku migratsiooniametis. Elamisloa otsust ootab praegu 5000 somaallast.

Perekondade taasühinemine tähendab, et elamisloa saanud pagulane võib taotleda luba abikaasa või lapse saamiseks Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles