Vangistatud Ukraina piloodi advokaat kardab näljastreigi lõppu surmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadja Savtšenko Venemaal vanglas.
Nadja Savtšenko Venemaal vanglas. Foto: SCANPIX

Venemaal vangistuses näljastreiki alustanud Ukraina piloot Nadja Savtšenko on tema advokaadi sõnul kaotanud juba 14 kilogrammi.

Savtšenko on toidust keeldunud rohkem kui kuu aega. «Tema tervis halveneb. Ta kaotab kaalu iga päevaga,» kirjeldas piloodi advokaat Mark Feigin. «Ta on muutunud kõhnaks ja ta põsed on auku vajunud. Tema kehas toimuvad muutused.»

Venelased süüdistavad Savtšenkot kahe juunis Ida-Ukrainas suurtükitule all surma saanud ajakirjaniku – Igor Korneljuki ja Anton Vološini – asukoha Ukraina vägedele teatamises. Piloodi sõnul on ta süütu.

Lõppeval nädalal saadetud avalikus kirjas lubas Savtšenko end surnuks näljutada, kui Venemaa teda vabaks ei lase.

«Teda on raske murda,» sõnas Feigin. «Me räägime sellest temaga iga päev, kuid Nadja usub, et näljastreigi lõpetamine oleks nõrkus.»

Feigini sõnul on närviliseks muutunud ka Savtšenkot kinni hoidma eeluurimisvangla juhid ning on nõudnud, et piloot näljastreigi lõpetaks.

Savtšenko on tuntud vang ja kui temaga midagi halba juhtuks, võiks see vangla juhatusele kaasa tuua nii Kremlist kui rahvusvaheliselt kogukonnalt.

«Nad külastavad teda iga päev,» kirjeldas advokaat. «Valvurid peavad tal teraselt pilku peal, sest ta võib minestada, kukkuda ja lüüa ära pea.»

Ka Ukrainast on Savtšenkole tulnud palveid näljastreik lõpetada. Seda on tal teha palunud näiteks endine peaminister Julia Tõmošenko, parlamendispiiker Volodõmõr Hroisman, Ukraina õigeusukiriku pea metropoliit Onufri ning naise pere ja sõbrad.

«Kogemusest arvan ma, et see pole efektiivne meede,» tunnistas ka Feigin. «On tõsi, et ta tõmbab oma juhtumile palju tähelepanu, kuid see ei mõjuta kohtuprotsessi. Vene võimud on sellistele asjadele kurdid. Kui ta sureb, siis ta sureb.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles