Traagilise Love Parade’i korraldaja süüdistab juhtunus politseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Love Parade'il vallandunud massipaanika.
Love Parade'il vallandunud massipaanika. Foto: SCANPIX

Saksamaal Duisburgis 21 inimese surnuks trampimisega lõppenud muusikafestivali Love Parade korraldajad tegid video, mis peaks ürituse korraldaja väidetavalt süüst puhtaks pühkima.

Love Parade’i peakorraldaja Rainer Schaller selgitas Spiegelile antud intervjuus, et õnnetuse tegelikuks põhjuseks olid politsei poolt moodustatud inimketid, mis ei lasknud inimestel tunnelist välja liikuda.

Tõestuseks laadis ürituse korraldajafirma Lopavent netti üles lühikese dokumentaalfilmi, mis on kokku pandud seitsme turvakaamera materjalist ning pealtnägijate tunnistustest.

Korraldajate pea kuue ja poole minutilise dokumentaalfilmis tahetakse selgitada, kuidas asi selleni jõudis, et nii paljud inimesed surma said. Umbes tund aega enne massipaanikat moodustatud politseiketid tekitasid ummiku ning see olevat väidetavalt katastroofi põhjuseks.

«Mitte keegi meist ei suuda selgitada, miks politsei tunnelis inimketi moodustas ja mis funktsiooni see sissepääsurambi alumises otsas omama pidanuks. Usun, et ilma selle tõkketa oleks need 21 inimest tänaseni elus,» avaldas Schaller Spiegel-Onlinele.

Schaller tunnistas, et mõistagi on korraldajafirmal Lopavent moraalne vastutus toimunu eest, kuid otseselt süüdlaseks ta korraldajaid ei pea.

«Tahan anda panuse, et asjaolusid selgitada. Kes videoid vaatab, neil tekib palju küsimusi. Miks moodustati politseikett sisse ja väljakäigu rambile ja miks ainult nendes kohtades? Arvan, et sellele küsimusele peab vastama politsei ja Nordrhein-Westfahleni siseminister,» lisas Schaller.

Siseministeerium on aga teist meelt. «Korraldaja palus politseilt abi, kuna nende turvaplaan ei toiminud enam. Korraldaja lubas sissepääsud sulgeda, kuid seda ei juhtunud,» selgitas politseiinspektor Dieter Wehe.

Kolm politseiketti moodustati tunneli erinevais paigus kell 15.50, vahemikus 15.50-15.57 ja kell 16.02. Külastajad, kes lahkuda soovisid, said alguses politseiketist veel mööda, mistõttu mõned minutid hiljem tunneli sissekäigu ees ummik tekkis ja järsult kasvama hakkas.

Politseikettide juures oli ühelt poolt kiirelt rahvamass kadunud, kuid teiselt poolt kasvas surve tohutult. Üks tunnelis asuvatest kettidest purunes ja rahvamass jooksis tunnelis ummiku suunas. Kell 16.20 purunes ka teine kett ning külastajad hakkasid mõlemalt poolt tunnelist üksteise suunas liikuma ning üritasid pääseda välja peasissepääsu juures, kus juba eelnevalt oli moodustunud suur ummik.
Esimene ohver suri väidetavalt kell 16.40.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles