Suri Wallenbergide suguvõsa vanim liige

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi tööstur Peter Wallenberg sen septembris 2008.
Rootsi tööstur Peter Wallenberg sen septembris 2008. Foto: SCANPIX

Rootsi Wallenbergide tööstusdünastia vanim liige Peter Wallenberg (88) suri täna hommikul oma kodus, vahendas NyTeknik.

Juba eelmisel neljapäeval teatati, et Wallenbergi tervis on halvenenud ja tõenäoliselt ta kaua enam ei ela.

Peter Wallenberg sen sündis 1926. aastal. Kogu oma elu oli ta ärimees, alustades 1953. aastal Atlas Copcos, töötades Aafrikas, Põhja-Ameerikas ja Euroopas.   

Wallenbergide perefirmat Investor AB hakkas ta juhtima pärast oma isa Marcus Wallenbergi surma 1982. aastal. Ta juhtis ettevõtte nõukogu aastatel 1982-1997, jätkates hiljem  auesimehena.    

Ta juhtis 1982. aastast ka Knut ja Alice Wallenbergi fondis. Alles eelmisel nädalal andis ta fondi juhtimise üle oma 55-aastasele pojale Peter Wallenberg juuniorile, jäädes aupresidendiks, vahendas Dagens Nyheter.  

Ta oli kolm korda abielus ja lisaks Peterile on tal ka poeg Jacob Wallenberg (1956).

Fondi maht on ligi üheksa miljardit eurot ja see toetab igal aastal Rootsis ligi 200 miljoni euroga haridust ja teadusuuringuid.  

Wallenbergide suguvõsa tõus ärimaastikul algas 1856. aastal, mil André Oscar Wallenberg rajas Stockholms Enskilda Banki, mida tänapäeval teatakse nime all SEB (Skandinaviska Enskilda Banken).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles