Kubilius: Hodorkovski võib etendada Vene režiimi muutuses võtmerolli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: SCANPIX

Endine Vene naftamagnaat ja president Vladimir Putini äge kriitik Mihhail Hodorkovski võib etendada Vene režiimi muutuses olulist rolli, mistõttu Leedu ei peaks eriarvamustest hoolimata tema avaldusi kritiseerima, ütles täna Leedu ekspeaminister Andrius Kubilius.

Opositsiooniliste konservatiivide juhi Kubiliuse sõnul tsiteeriti Kremlis rõõmuga Leedu arvustajate kriitilisi märkusi Hodorkovski hiljutiste avalduste kohta Vilniuses.

Hodorkovski manitses eelmisel nädalal Vilniuses intellektuaalide foorumil Moskva-vastaseid sanktsioone üle vaatama, öeldes, et need koondavad venelasi riigi juhtkonda toetama. Hodorkovski ei andnud ka selget vastust küsimusele, kas ta tagastaks võimule tulles Krimmi Ukrainale.

«Kuigi Leedus arvustati tema avaldusi teravalt, ei saa ma kriitikaga nõustuda. Hodorkovski rääkis väga ettevaatlikult ja hoidus radikaalsetest avaldustest, mida lääs oleks ehk soovinud kuulda, kuid mis poleks meeldinud Putini propagandast mürgitatud venemaalastele. Hodorkovski rääkis julgelt Putini režiimi lõpust, kuid ei esinenud romantiliste loosungitega selle peatsest saabumisest,» ütles Leedu opositsioonijuht Kubilius ajakirjanikele.

«Hodorkovski on isik, kes võib etendada Putini režiimi väljavahetamisel üliolulist rolli. Usun, et meist pole kuigi arukas kritiseerida Hodorkovskit sellepärast, et me ei kuulnud temalt seda, mida lootsime. Lääs vajab uue Venemaa juhti, kes oleks võimeline koondama Venemaal suurima võimaliku toetuse euroopalikele muutustele. Peame mõistma, kui raske ülesande on Hodorkovski nõustunud enda peale võtma ning peame mõtlema, kuidas teda aidata,» lisas erakonna Isamaaliit - Leedu Kristlikud Demokraadid juht Kubilius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles