Rootsi sotsiaaldemokraatide toetus kukkus rekordmadalale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin
Sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin Foto: SCANPIX

Rootsi sotsiaaldemokraatide populaarsus on kukkunud rekordiliselt madalale, kirjutab Aftonbladet.

Täna avaldatud arvamusküsitlus näitab, et Mona Sahlini juhitavat erakonda toetab 27,3 protsenti küsitletutest. Valitsuskoalitsioonis olevaid moderaate toetab samas 29,3 protsenti, vahendas Helsingin Sanomat.

Aftonbladeti väitel pole sotsiaaldemokraatidel olnud mitte kunagi nii vähe toetajaid. Parlamendivalimistel oli erakonna populaarsus kõige väiksem 1911. aastal – 28,5 protsenti.

Sotsiaaldemokraatide populaarsuse vähenemise ajal on kahanenud poolehoid ka nende juhitavale vasak-rohelisele liidule, mis jääb peaministri Fredrik Reinfeldti juhitavast koalitsioonist 4 protsendipunkti kaugusele.

Kui valimised toimuksid kohe, siis paremtsentristlik allianss koguks 48,1 protsenti ja vasak-roheline liit (sotsiaaldemokraadid, rohelised ja Vasakpartei) 44,8 protsenti häältest.

Kolme nädala pärast toimuvad üldvalimised on väidetavalt otsustava tähtsusega Sahlini poliitilise karjääri seisukohast vaadates. Ajalehe andmetel on parteijuht valimiste lähenedes sattunud oma erakonna mõjukate liikmete senisest kõvema kriitikatule alla.

Kriitikute arvates tegi Sahlin vea, kui sõlmis valimisliidu roheliste ja vasakpoolsetega. Liitumist tõlgendati nii, nagu ei taotleks sotsiaaldemokraadid enam Rootsi suurima erakonna positsiooni.

Riksdagi valimised toimuvad 19. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles