Tunnistaja: punakhmeerid sõid vangide organeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuon Chea ehk vend number kaks täna kohtusaalis.
Nuon Chea ehk vend number kaks täna kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Kambodža endiste punakhmeeri juhtide genotsiidiprotsessi tunnistaja rääkis täna kohtusaalis, et khmeeri sõdurid lõikasid 1970. aastatel vangidel kõrid läbi ja sõid nende organeid.

Aastatel 1975-1979 Kambodžat valitsenud režiimi riigipead Khieu Samphani (83) ja punakhmeeride liidri Pol Poti asetäitjat Nuon Chead (88) ehk vend number kahte süüdistatakse vietnami ja moslemi vähemuse tapmises, sundabieludes ja vägistamistes, mille tulemusena suri neil aastatel kuni kaks miljonit inimest.

Augustis mõisteti mõlemad esimese kohtuasja raames inimsusevastastes kuritegude eest eluks ajaks vangi.

Juulis alanud genotsiidiprotsess on korduvalt edasi lükkunud, viimati tingis viivituse Khieu Samphani põgus haiglasviibimine.

Täna istungist võttis ta osa, kuid sai loa edaspidi menetlust kongist jälgida nagu Nuon Chea.

Süüdistava poole esimese tunnistajana astus üles Meas Sokha, kes jutustas kohtule, kuidas punakhmeeri sõdurid tapsid Takeo provintsi Kraing Ta Chani vanglas sadu kinnipeetavaid. Sokha ise oli vangis koos 11 perekonnaliikmega.

«Suuremal osal lõigati kõrid läbi,» ütles 55-aastane tunnistaja.

Iga nädal tapeti vähemalt 20 vangi, kes olid eelnevalt nädal aega kongis nälginud, jutustas Sokha. Ta ise veetis alates 1976. aastast üle kahe aasta vangis, kus surid ta isa ning nooremad õed-vennad.

Sõdurid virutasid väiksed lapsed lihtsalt vastu puud ja matsid vangla ühishauda. Hukatud vangidel lõigati sapipõis välja, kuivatati päikese käes ja söödi ära.

«Alati, kui oli hukkamisi, sõid valvurid sapipõit ja jõud veini peale,» ütles Meas Sokha. «Ma tean, et need olid inimeste sapipõied, neid kuivas palju plangu ääres päikese käes.»

Ka teised tribunali ees tunnistanud inimesed on rääkinud punakhmeeri sõdurite kannibalismikommetest.

Samphanile ja Cheale esitatud süüdistuste keerukuse tõttu otsustati 2011. aastal jagada kaasus mitmeks kohtuasjaks, et jõuda kiiremini kohtuotsuseni. Seni ei ole nad üheski asjas süüd omaks võtnud ja eluaegse vanglakaristuse on nad edasi kaevanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles