Skandaalne väide: teismeline poiss põgenes Põhja-Koreast Rootsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp Rootsis Stockholmis Põhja-Korea saatkonnas
Põhja-Korea lipp Rootsis Stockholmis Põhja-Korea saatkonnas Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur Reuters andmetel palus Rootsis asüüli teismeline poiss, kes enda sõnul on pärit Põhja-Koreast.

Poiss olevat põgenenud Põhja-Koreast läbi Hiina, Venemaa ja Soome, jõudes lõpuks Rootsi.

Enda kohta nime Han Song kasutav 17-aastane poiss selgitas, et sündis Põhja-Korea ja Hiina piiri lähedasel alal ning ta emas suri siis kui ta oli vaid paariaastane. Isa pandi endise Põhja-Korea juhi Kim Jong-ili režiimi ajal vangilaagrisse.

Pärast seda oli ta tänavalaps, kes kerjas koos teiste maha jäetud lastega tänavatel süüa.

Hani sõnul aitas teda isa endine armeekaaslane, kelle abil sai ta Hiinasse põgeneda. Poiss pääses Hiinasse olles ületanud jäätunud jõe öisel ajal.

Hiinas oli ta kampa löönud teiste Põhja-Koreast põgenenutega ning nende teekond kulges edasi läbi Venemaa. Pärast nädalast kaubaautodes «jänestena» sõitu oldi Peterburis ja Soomele üsna lähedal.

Soomest edasi liiguti Rootsi, kus paluti Punase Risti abi ja riiki jäämise võimalust.

Rootsi võimude sõnul on komistuskiviks asjaolu, et Hanil ei ole mitte ühtegi Põhja-Korea dokumenti. Arvatakse, et Han võib tegelikult olla hiinlane ning kogu lugu on väljamõeldis.

Keeletestid ja teised asüüli taotlevatele isikutele tehtavad katsed ei ole andnud selget vastust, kust poiss pärit olla võib.

Han sõnas teda tõlgi vahendusel küsitlenud ajakirjanikele, et ta ei oska hiina keelt.

Lõuna-Korea inimõigusorganisatsioon Citizen's Alliance for North Korean Human Rights pöördus Rootsi valitsuse poole, et Hani ei saadetaks Hiinasse.

Meedia arvates on noormehel siiski üks õlekõrs. Kui Hiina ei kinnita, et Han on nende kodanik ning ta päritolu ei suudeta nelja aastaga kindlaks teha, siis on tal õigus saada Rootsis humanitaarkaalutlustel varjupaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles