Sukeldujad tõid salaja merest välja 70 pudelit ülivana šampanjat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veuve Cliquot šampanja
Veuve Cliquot šampanja Foto: SCANPIX

Grupp rootslastest sukeldujaid tõi Ahvenamaa saarestikus merepõhjast salaja välja 70 pudelit šampanjat, mis arvatavasti lebas laevavrakis enam kui 200 aastat.

Pudelid lebasid Föglö saare lähistel 50 meetri sügavusel, vahendas MTV3.

Esimesed pudelid toodi merest välja eelmisel neljapäeval, kuid Ahvenamaa maakonna omavalitsus varjas seda viis päeva.

Omavalitsuse pressiesindaja Björn Häggblom tunnistas varjamise üles. «Vajasime teavitamise ja piltide ettevalmistamiseks aega. Tahtsime tagada töörahu sukeldajatele. Me ei soovinud kogu ettevõtmist ohtu seada,» rääkis ta.

Vanade šampanjapudelite laevavrakist välja toomine läheb omavalitsusele maksma 80 000 eurot ehk 1,25 miljonit krooni.

Asjatundjate oletusel võib üks pudel maksta mitukümmend tuhat eurot.

Seitse rootsi sukeldujat leidsid juuli alguses Läänemere põhjast Ahvenamaa lähedalt 30 pudelit šampanjat Veuve Clicquot, mis pärineb Prantsuse revolutsiooni eelsest perioodist. Hiljem selgus, et pudeleid on oluliselt rohkem.

Esialgsete oletuste järgi võis viimased 230 aastat pimedas ja külmas joomiskõlblikuna säilinud vahuvein olla Prantsusmaa kuninga Louis XVI saadetis Vene keisrikojale. Lõplikult selgitatakse šampanja päritolu välja Prantsusmaal, kuhu see analüüsideks saadeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles