Suurimad Tallinna hotellid keeldusid Itaalia ajakirjanikku vastu võtmast

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri hotelli seinal.
Kiri hotelli seinal. Foto: David Goldman / Scanpix

MTÜ Impressum kutsus Eestist välja saadetud Itaalia ajakirjaniku Giulietto Chiesa siia tagasi — konverentsile —, aga Tallinna hotellid sulgesid Chiesa ja tema kaaslaste ees uksed.

Radisson Blu Hotel Olümpia, Meriton ja Viru hotell, isegi raamatukogu Õismäel ja vene kultuurikeskus — kõik nad ütlesid ära Klubi Impressumile, kes korraldab konverentsi, kuhu kutsuti endine Euroopa Parlamendi liige Chiesa. Konverents toimub homme seetõttu hoopis Maardu kultuurimajas.

«[Olümpia hotellil oli] väga huvitav põhjendus: nad ei soovi, et nende kliendid saaksid negatiivseid emotsioone,» ütles Impressumi eriprojektide tegevjuht Natalja Kossareva. Olümpia keeldus isegi öömaja andmast.

Detsembris, kui Chiesa siin käis, pidasid politseinikud ajakirjaniku kinni otse Meritoni hotellitoas. Siseministeerium määras Chiesale sissesõidukeelu põhjendusega, et too on oma sõnavõttudega ohuks Eesti julgeolekule. Chiesa soovis konverentsil pidada kõne teemal «Kas Euroopal maksab karta Venemaad?». Impressumi konverentsidele kutsutud külalistele on ka varem sissesõidukeelde kehtestatud.

Olümpia müügijuht Vitali Makejev kinnitas Postimehele, et Impressumile tõesti konverentsiruumi ei üüritud. Miks, seda Makejev ei kommenteeri. «See on meie ja Impressumi vaheline suhtlus.»

Viru hotellist öeldi Kossareva sõnul algul, et konverentsiruumide päring on vastu võetud ja kõik on korras. Umbes nädal aega hiljem saabus Kossarevale aga teade, et väga kahju, kuid saal on kinni. «Meile tulid järgmised tellimused peale,» põhjendas Viru hotelli kommunikatsioonijuht Peep Ehasalu Postimehele. Ta kinnitas, et äraütlemises ei olnud midagi poliitilist. «Hotellid loevad ka kaitsepolitsei aastaraamatuid ja on ohtudest teadlikud,» ütles ta. Chiesale ei ole siseministeerium enam sissesõidukeeldu kehtestanud ega plaani Postimehele teadaolevalt seda ka lähitulevikus teha. Seetõttu oli Ehasalu sõnul ainsaks põhjenduseks ruumipuudus.

Meritonist, kus Chiesa eelmisel korral ööbis ja kus ta kinni võeti, öeldi samuti, et ruumi pole. «Me lähtume konkreetsest täitumusest ja ruumide saadavusest,» vastas Meriton Hotelsi müügidirektor Olle Selliov Postimehe küsimusele, miks konverentsi jaoks ruumi andmast keelduti. Selliovi sõnul on nende ruumid homme ja veel mitmel järgneval päeval hõivatud.

Samas põhjendati vene kultuurikeskusest Kossarevale keeldumist just poliitikaga — et nemad end poliitikasse segada ei soovi. «Aga Keskerakond korraldab seal pidevalt üritusi,» ei mõista Kossareva.

Impressumil on ruumide üürimisega varemgi probleeme olnud. Näiteks viis aastat tagasi, kui nad soovisid esitleda raamatut pealkirjaga «Arnold Meri: viimane eesti kangelane». Kapo on Impressumit nimetanud Kremli uueks infosõja projektiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles