Expressen: Bildt smugeldas Afganistanist välja surma mõistetud tudengi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt 29. augustil 2014 Milanos.
Rootsi välisminister Carl Bildt 29. augustil 2014 Milanos. Foto: SCANPIX

Rootsi endine välisminister Carl Bildt aitas 2009. aastal Afganistanist salaja lahkuda surma mõistetud üliõpilasel, kirjutab ajaleht Expressen.

Ajalehe andmetel aitas põgenemist korraldada Norra diplomaat Kai Eide, kes oli tookord ÜRO eriesindaja Afganistanis. Afgaan toimetati riigist välja Bildti lennukiga.   

«Viimased minutid oli väga närvilised. Eksisteeris oht, et mõni Afganistani julgeolekutöötajatest võib teda näha ja toimuvas aru saada,» rääkis Bildt ajalehele.

See on esimene kord, kui ta rääkis avalikult 2009. aastal Kabulis toimunust.     

Sayed Pervez Kambaksh, kes tollal oli 25-aastane üliõpilane, tegi ühele Afganistani päevalehele kaastööd. Kohus mõistis ta surma kirjutiste eest, kus ta oli väljendanud kahtlusi islami üle.   

Bildt rääkis, et oli surmamõistetud mehe küsimuse võtnud üles varasemates kohtumistes president Hamid Karzaiga, kuid tulutult. Riigipea otsustas armu anda alles siis, kui noor mees oli riigist minema toimetatud.     

Eksminister oletab, et Sayed Pervez Kambaksh elab praegu Ameerika Ühendriikides.

65-aastane Bildt oli Rootsi välisminister aastatel 2006-2014. Teda aidanud Kai Eide on praegu aga Norra suursaadikuks Stockholmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles