FT: Putin võib mängida lääne hirmutamiseks hullu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin - on ta hull või mängib seda, küsib Financial Times.
Vladimir Putin - on ta hull või mängib seda, küsib Financial Times. Foto: SCANPIX

Seda seisundit kutsutakse vastandseoseks (double bind) ning väidetavalt põhjustab see skisofreeniat, kirjutab Financial Timesi veergudel ajakirjanik Peter Pomerantsev: võimulolija väljastab niivõrd vastuolulisi juhiseid, et ohvrid satuvad segadusse ja kaotavad võime kuuletuda või vastu panna.

Midagi sellist võib olla juhtunud Venemaa poliiteliidiga. Alles käskis Kreml neil olla ateistidest kommunistid ja juba tuli uus korraldus kehastuda religioosseteks natsionalistideks.

Anonüümsete Kremli allikate hinnangul on Putin muutunud irratsionaalseks. Nende ametnike väitel on sanktsioonid kasutud, mõjudes Putinile provotseerivalt.

Kuid samas: võib-olla on sel hullusel (või vastavatel kuuldustel) mõtestatud põhjus. Võib-olla on meeltesegadus vaid etendus, kainelt kalkuleeritud hirmutamaks läänt? Võib-olla tahab Putin, et lääs pelgaks teda provotseerida – et mine tea mis siis veel juhtuma hakkab?

Omal ajal üritas USA president Richard Nixon samuti hulluse muljet jätta, külvamaks paanikat planeerijatesse Nõukogude Liidus. Võibolla mängib Kreml NATOga samalaadset mängu?

Vene lennukid on väisanud Leedu õhuruumi ning Vene luure napsanud Eestist luureohvitseri. Harjutatud on ka Varssavi ründamist. Nüüd karmistab NATO oma keelekasutust ning viib piirkonnas läbi omaenda õppusi. Kas see kõik ei ole äkki vesi Kremli veskile?

Juba aastast 2011 on Kreml üritanud tõestada, et Venemaa on lääne rünnaku all. Õhku jääb küsimus: kas Putini tegevus on ikkagi irratsionaalne, või on käimas kavakohane vaenlase väljavõlumine?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles